Ga naar de inhoud
Droogte neemt weer toe

Komende week weer zomers warm, richting 28 graden

Beeld © ANP

Dit weekend kan de barbecue van stal, maar op het écht warme weer moeten we nog even wachten. Vanaf de tweede helft van de week komen de zomerse temperaturen weer terug.

Voor vandaag heeft Sebastiaan Aarts van Buienradar goed nieuws: het wordt prachtig weer. "Vandaag wordt echt een stranddag, met 22 of 23 graden aan de kust. In het binnenland, vooral in het oosten en in Limburg, wordt het zelfs 25 graden."

Veel
Lees ook:
Veel spinnen in je tuin? Dat kan kloppen (en het is goed nieuws)

Strakblauw wordt het niet per se, denkt Aarts. Zon en wolken wisselen elkaar af. Ook vanavond is het nog warm, dus de barbecue kunnen we tevoorschijn halen.

Kans op een bui

Morgen is het iets minder zonnig. Een warmtefront schampt het noorden en neemt dan ook bewolking mee. "Dan is er ook kans op een enkele bui."

Dat is ook een beetje het beeld voor maandag: kans op bewolking en een bui. Hoe het er precies uit gaat zien, is volgens Aarts nog wat onzeker.

Donderdag 28 graden

Na maandag wordt het weer droger en warmer. Donderdag lijkt de warmste dag te worden, dan kan de temperatuur oplopen tot zo'n 28 graden.

Hitte is voor de één een nachtmerrie en voor de ander hemels. We zochten uit waarom sommige mensen er beter mee kunnen omgaan:

Dit is waarom de een goed tegen de hitte kan en de ander niet

02:27
Fysioloog Yannick de Korte legt uit waarom sommige mensen goed met hitte kunnen omgaan.

Die warmte heeft ook meteen gevolgen: er is donderdag kans op een onweersbui. Er volgt na donderdag ook wat 'afkoeling', al is dat relatief: de temperatuur gaat dan terug naar 25 graden.

De droogte houdt voorlopig wel aan. "Er valt sowieso niet genoeg, en er verdampt meer dan dat er valt. Het beetje verlichting dat we afgelopen dagen hadden, is weer voorbij."

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort stijgt waarschijnlijk naar ongeveer 290 mm. Dat is vergelijkbaar met het zeer droge jaar 2018 en met 1921. Het recordjaar 1976 kende in deze tijd van het jaar een tekort van ruim 350 mm.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.