Ga naar de inhoud
Kalasjnikov, pistolen en munitie

Drie drillrappers veroordeeld tot celstraffen voor opruiing en wapenbezit

De parkeerplaats waar een van de drie werd aangehouden. Beeld © Google Streetview

Drie mannen zijn veroordeeld tot flinke celstraffen vanwege verboden wapenbezit en opruiing in een drillrapvideo. De drie mannen, van 19 en 24 jaar oud, kregen straffen opgelegd van tien maanden tot 1,5 jaar cel.

Het drietal nam in februari van dit jaar een kalasjnikov, drie pistolen en munitie mee naar een parkeerplaats in het Amsterdamse Bos, toen ze werden gezien door een surveillerende agent, die een van hen aanhield.

Drillrapvideo

Ter plaatse bleek dat twee van de drie onderwerp waren van een politieonderzoek naar wapens die te zien zijn in een drillrapvideo waarin zij optreden. De tweede verdachte werd later door een politiehond in de bosjes opgespoord, de derde meldde zich de volgende dag bij de politie.

Drillrappers
Lees ook:
Drillrappers voor de rechter: zijn hun teksten strafbaar of artistieke vrijheid?

De kalasjnikov en de munitie werden diezelfde nacht al gevonden, in een tas in de bosjes. De pistolen werden een dag later gevonden. Tijdens huiszoekingen is nog meer munitie aangetroffen. De kalasjnikov was ook te zien in de vorig jaar uitgebrachte drillrapvideo. Daarin wordt onder meer gezegd dat rivalen of tegenstanders worden doodgeschoten.

De rechtbank neemt de zaak hoog op. "Het oproepen tot het gebruik van geweld, het plegen van levensdelicten en het overtreden van de Wet wapens en munitie door middel van een video is een ernstig strafbaar feit", staat in de vonnissen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore