Ga naar de inhoud
In de huid

Meer vaccinaties tegen apenpokken mogelijk door andere manier van prikken

Een man krijgt een vaccinatie tegen apenpokken. Beeld © ANP

Door op een andere manier te prikken, kunnen meer mensen worden gevaccineerd met apenpokkenvaccin Imvanex. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees medicijnagentschap EMA.

Door de prik niet onder de huid maar in de huid te zetten, is een veel kleinere hoeveelheid vaccin nodig voor hetzelfde effect. Uit onderzoek blijkt dat het aantal antilichamen die in het lichaam worden aangemaakt hetzelfde is.

Tot nu toe werd altijd geadviseerd om het vaccin onder de huid te geven. Het onderzoek van het EMA is gunstig, omdat er tot nu toe maar een beperkt aantal apenpokkenvaccins beschikbaar is.

Waarschuwing
Lees ook:
Waarschuwing WHO vanwege met apenpokken besmette hond

De andere manier van prikken zorgt niet voor ernstige bijwerkingen, zegt het EMA. Wel kan het voor wat irritaties zorgen, zoals roodheid of dik worden van de huid.

Geen aanpassing bijsluiter

Volgens het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) wordt niet direct de bijsluiter van het vaccin aangepast, maar is het aan nationale overheden om te besluiten of er voortaan anders wordt geprikt. In Nederland zal minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid daar een besluit over moeten nemen.

Bekijk ook: Dit moet je weten over apenpokken

03:02

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore