Ga naar de inhoud
Voldongen feiten

Staatssecretaris verwacht niet snel een herhaling van situatie Tubbergen

Mensen protesteren bij Landhotel ’t Elshuys in Albergen. Het kabinet heeft een vergunning afgegeven voor opvang van asielzoekers op deze locatie. Beeld © ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken zegt niet te verwachten dat hij snel nog andere gemeenten voor een voldongen feit moet plaatsen door er een asielzoekerscentrum te vestigen. Dat gebeurde eerder deze week wel in Tubbergen, waarna de staatssecretaris erop hintte dat het daar mogelijk niet bij zou blijven.

Eerder, op 16 augustus, schreef de staatssecretaris nog in een brief aan de Kamer dat 'meerdere locaties in andere gemeenten' zouden volgen.

In de Twentse gemeente Tubbergen kocht het Rijk een hotel in een klein dorp om er een azc voor 200 tot 300 asielzoekers te openen. Pas na de aankoop stelde de staatssecretaris de gemeente ervan op de hoogte, wat leidde tot flink protest bij inwoners en het gemeentebestuur.   

Tubbergen in verzet tegen komst AZC: 'Dictatoriaal besluit'

01:56
Volgens de wethouder en de inwoners van de gemeente, is de gekozen locatie absoluut niet geschikt. "Ik snap niet waar ze die mensen willen laten."

Van der Burg zegt dat er nu gesprekken lopen met meerdere gemeentes om plekken te vinden om asielzoekers onder te brengen. Of Tubbergen aanleiding is geweest voor gemeenten om eieren voor hun geld te kiezen en dan maar vrijwillig mee te werken, zegt hij niet te weten. "Ik blijf gemeenten oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen." 

Niet vooraf inseinen

De staatssecretaris vindt dat er geen andere keuze is om in het uiterste geval gemeenten voor een voldongen feit te plaatsen. De gemeenten vooraf inseinen vindt hij geen goed idee.

 

Tubbergen
Lees ook:
Tubbergen kwaad over opgedrongen azc, waarschijnlijk volgen meer gemeenten

"Wat je ziet is dat we eerst zo'n pand moeten aankopen. In het verleden is gebleken dat een pand nog snel werd opgekocht om te voorkomen dat er een asielzoekerscentrum in zou komen. Het kan niet zo zijn dat rijke mensen dit kunnen tegenhouden", aldus de bewindsman.

Openbare raadsvergadering

Aanstaande dinsdag is in Tubbergen een openbare raadsvergadering over de gebeurtenissen. Staatssecretaris Van der Burg zal daarbij aanwezig zijn.