Ga naar de inhoud
'Richten op begroting'

Kaag en Rutte over interview Hoekstra: we blijven bij onze afspraken

De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet toch even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zei premier Mark Rutte in de persconferentie na de ministerraad. Ook wat D66-leider Sigrid Kaag betreft blijven de stikstofdoelen voor 2030 staan.

"Het is belangrijk dat we ons als kabinet aan de afspraken houden", zegt Kaag. "Dat is de betrouwbaarheid van de overheid."

Onrust

Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft 'niet heilig' is.

Het kabinet heeft besloten om zich 'op de begroting te richten en er ook voor te zorgen dat de gesprekken die Johan Remkes nu begeleidt zo succesvol mogelijk zijn', aldus Rutte. Remkes praat met het kabinet en een groot aantal partijen over de stikstofcrisis. De coalitiegenoten van het CDA zeiden stuk voor stuk te vinden dat het gesprek met Remkes juist rust en ruimte moet krijgen om de stikstofimpasse te doorbreken.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte 'zet Hoekstra in de hoek' na stikstofuitspraken

Dat het kabinet zich blijft bezighouden met de begroting en de stikstofgesprekken betekent 'niet dat hij het interview intrekt', zegt Rutte over Hoekstra. Maar er is vanuit de coalitiepartijen ook geen verzoek gekomen om het regeerakkoord aan te passen, benadrukt hij. In dat akkoord is de deadline van 2030 afgesproken. Rutte wil daar niet van afwijken en daar sluit Kaag zich bij aan. 

Er is lang gesproken over de afspraak om in 2030 de stikstofuitstoot te verminderen om de natuur te beschermen, benadrukt de D66-leider. "Tempo en doelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De natuur kan niet wachten."

Staatsrechtelijke vraagtekens

Voorafgaand het ministersoverleg zei Rutte al 'staatsrechtelijke vraagtekens' te plaatsen bij de uitlatingen van de CDA-leider, die vrijdag zijn standpunt overigens wel herhaalde. "Het moet geen gewoonte worden", zei Rutte. Hoekstra is immers ook minister (van Buitenlandse Zaken), en het kabinet moet over het algemeen hetzelfde standpunt uitdragen. Zo ontsloeg Rutte voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer toen zij kritiek uitte op de coronapas.

Kamer
Lees ook:
Kamer terug van reces voor spoeddebat over uitspraken Hoekstra

Hoekstra krijgt als partijleider meer ruimte om 'wat kleur op de wangen te creëren', vindt Rutte. Maar het moet wel een uitzondering blijven, vindt de premier.

Inhoudelijk wilde Rutte niet ingaan op het interview, waarin Hoekstra ook zegt dat het koopkrachtpakket voor volgend jaar minimaal 10 miljard euro moet bedragen. "Ik ga dat niet becommentariëren", aldus de premier.

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver bestaat er in het kabinet 'veel woede en frustratie' over de stikstofuitspraken van minister Hoekstra, vertelt ze in onderstaande video:

Marieke van de Zilver: 'Rutte geeft Hoekstra een laatste waarschuwing'

01:36