Protest in Albergen

Jonge kinderen met anti-azc-bord de straat op: 'Komt niet van henzelf'

19 augustus 2022 17:19 Aangepast: 31 augustus 2022 10:19
Het protest in Albergen gisteravond. Beeld © ANP

Kinderen van 8, 9 jaar oud liepen gisteren met een bord in Albergen. "AZC, NEE, NEE, NEE", stond erop. Kinderpsycholoog Tischa Neve schrok ervan. "Een jong kind is uit zichzelf niet op deze manier bezig met dit soort dingen." Maar een betrokken moeder spreekt dat tegen.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het COA hotel 't Elshuys in Alsbergen had gekocht om er asielzoekers in onder te brengen. Het is de eerste keer dat het kabinet hiertoe besluit zonder eerst een akkoord te sluiten met een gemeente. De regering neemt die stap omdat er een groot tekort is aan bedden voor asielzoekers en de onderhandelingen met gemeenten vaak moeizaam verlopen.

Maar het besluit van het kabinet schoot in Tubbergen in het verkeerde keelgat. Gisteren kwamen zelfs ook jonge kinderen aanlopen met een protestbord. "Ik hoop heel erg dat de ouders er niet goed over na hebben gedacht om hun kinderen met zo’n bord de straat op te sturen", zegt kinderpsycholoog Neve. 

"Je kunt met kinderen praten en nadenken over grotere onderwerpen, samen alle kanten bekijken en een mening vormen, maar dat is hier zo lijkt het niet gebeurd. En je wil niet weten hoe vaak dit soort beelden worden gedeeld, iedereen heeft er een mening over. Daar krijgen deze kinderen wellicht ook weer wat van mee."

Empathisch

Kinderen zijn van nature heel empathisch, vertelt Neve. Ze zullen bij de komst van een asielzoekerscentrum hooguit denken dat er vluchtelingen komen, en dat die dus gevlucht zijn en hulp nodig hebben. "Wat hier gebeurt met kinderen die direct na het nieuws op straat lopen met borden is actie-reactie vanuit de ouders. Daar is niet goed over nagedacht. Daar heb ik moeite mee. Ik vind het echt heel pittig."

Moeder: 'Ben juist trots'

In een reactie zegt de moeder dat de kinderen zelf op het idee zijn gekomen om het protestbord te maken en dat ook zelf hebben gedaan. "Mensen hebben geen idee waar ze het over hebben. Het initiatief lag vol overgave bij hen zelf. Ik ben juist trots op ze, het geeft weer dat ze hun angsten durven te tonen."

De kinderen lezen verhalen op internet, zien agenten door de straat rijden. "Ze voelen angst. Er komen 300 asielzoekers, terwijl hier 100 omwonenden zijn. In een gebied waar weinig voorzieningen zijn, er is weinig hulpverlening in de buurt. We zijn totaal overrompeld door dit besluit."

Ze vervolgt: "Begrijp ons niet verkeerd, we zijn een liefdevol dorp. Onze kinderen kennen mensen uit verschillende culturen, ze zitten ook bij vluchtelingen op school en op de sportclub. Dit gaat heel erg goed. Iedereen heeft recht op een mooie toekomst, maar ik begrijp niet waarom staatssecretaris Eric van den Burg denkt dat hij ze dat op deze plek kan bieden."

Paul van Lange is hoogleraar sociale psychologie en zag de beelden ook. Hij kijkt er wetenschappelijk tegenaan. "Het is een uitvergroting van wat er binnen de groep gebeurt. Dat is dat de saamhorigheid en eensgezindheid groter wordt. En die was al groot in gemeenschappen zoals Albergen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Asielhotel' Albergen is al eigendom van COA, koopcontract getekend

"Als mensen met elkaar praten over een bepaald onderwerp, worden ze vaak eensgezinder en stelliger. Ze komen steeds meer op één lijn. Dat is wat wetenschappelijk onderzoek vaak heeft laten zien. Waarschijnlijk waren er in Albergen eerst wel verschillen qua opvatting, maar die worden steeds kleiner."

'Projecteer niet je angst op kinderen'

"Mensen halen er ook mogelijke scenario's bij waar eerst helemaal niet aan gedacht werd", zegt Van Lange over de angst bij sommigen dat alleen fietsen straks niet meer mogelijk is voor kinderen. "De stelligheid wordt aangevuld met angst. En ook angst kan worden uitvergroot als mensen veel praten over wat er allemaal zou kunnen gebeuren."

Neve ziet de angst bij de moeder en geeft mee dat je als ouder echt goed op moet letten hoe je daarmee omgaat. "Voor je je kinderen erin meeneemt is het bij emotionele of pittige situaties vooral zaak dat je je kinderen pas meeneemt als jij je emotie onder controle hebt en bedacht hebt hoe dat met hen zo goed mogelijk te bespreken", zegt ze. 

"Pak eerst je eigen emotie, doorvoel die emotie, herpak jezelf en ga dan terug naar de realiteit en feiten. Dan kun je in gesprek met kinderen en er zijn voor je kinderen, want anders projecteer je je eigen angsten en sterke mening op je kinderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

COA: nooit eerder sliepen zoveel mensen buiten aanmeldcentrum Ter Apel

Gisteravond brachten twee jongens ook nog een bord naar de locatie die racistisch van aard was. Omstanders grepen direct in en haalden het weg. Volgens een omstander was dat niet de boodschap die de inwoners van Albergen willen overbrengen. "We zijn tegen de komst van een asielzoekerscentrum van deze grootte, maar zeker niet tegen buitenlanders. De jongens die dit bord kwamen brengen hebben we dan ook meteen aangesproken." Het ging om onderstaand bord:

Dit bord werd snel verwijderd, ook omwonenden vonden het te ver gaan. Dit bord werd snel verwijderd, ook omwonenden vonden het te ver gaan.

Van Lange denkt dat de beelden van drukte en vechtpartijen bij het aanmeldcentrum uit Ter Apel ook niet helpen voor de situatie in Albergen. "Hoe de overheid daar niet kan voorzien in basisbehoeften van mensen is heel schrijnend." 

'Aanpak voedt angst'

De aanpak van de overheid voedt op die manier de angst in het dorp, denkt Van Lange. Er is veel te weinig overleg geweest over de komst van het azc in Albergen. De beslissing werd erdoor gedrukt. "In Albergen hebben ze het gevoel overvallen te worden door de overheid. Niet per se door het azc, maar minstens zo sterk door de wijze waarop de beslissing werd opgelegd. Dat voelt onrechtvaardig en maakt de gemeenschap nóg saamhoriger."

Tegelijkertijd zijn er nog altijd veel mensen die een stuk genuanceerder over de situatie denken, zegt Van Lange. In Albergen waren ze namelijk helemaal niet tegen de komst van een azc, er is nu vooral ophef over het aantal vluchtelingen dat hun kant op komt. "De overheid heeft in Albergen echt kwaad bloed gezet, dat is een verkeerd signaal naar heel Nederland. Er moet gediscussieerd blijven worden, niet alleen over Albergen, maar ook vooral over de schrijnende situatie in Ter Apel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde avond op rij demonstratie tegen asielhotel in Albergen

Bekijk ook: Protest tegen azc in Albergen: 'Niet zo. We worden overvallen'

Er wordt al meerdere dagen geprotesteerd tegen de komst van het azc.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore