Diefstal en vechtpartijen

Maatregelen na onrust bij azc Ter Apel: extra cameratoezicht en fouilleren

19 augustus 2022 15:28 Aangepast: 19 augustus 2022 15:58
Politieagenten bij een vechtpartij op 6 augustus in Ter Apel. Beeld © ANP

De gemeente Westerwolde gaat extra veiligheidsmaatregelen nemen op en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het aanmeldcentrum is vanwege de asielcrisis overvol, en er zijn volgens de gemeente steeds vaker incidenten zoals diefstal en vechtpartijen.

Vanwege de voortdurende onrust wordt het gebied rond het azc per direct aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Door dat te doen krijgt de politie toestemming om mensen preventief te fouilleren. Ook het cameratoezicht wordt verder aangescherpt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

COA: nooit eerder sliepen zoveel mensen buiten aanmeldcentrum Ter Apel

Volgens de gemeente is de situatie rond het aanmeldcentrum al langer onrustig, wat leidt tot een 'onwenselijke situatie'. Ook zijn er zorgen over brandveiligheid en hygiëne op en rond het terrein. De maatregelen worden genomen in samenspraak met het Openbaar Ministerie, de politie en de veiligheidsregio. De bedoeling ervan is dat met name kwetsbare vrouwen en kinderen, maar ook personeel dat werkzaam is op het terrein beschermd worden.

Geen doorstroming

Doordat de asielketen verstopt zit is het al maandenlang onrustig bij Ter Apel. Statushouders, die in Nederland mogen blijven, kunnen geen huis krijgen en blijven dus noodgedwongen in een asielzoekerscentrum wonen.

Daardoor is er geen plek voor nieuwe asielzoekers en moeten mensen in Ter Apel noodgedwongen in de buitenlucht slapen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Veiligheidsregio's hebben minder plek dan beloofd voor asielzoekers'

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben vannacht rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Nog niet eerder waren het er zoveel, meldde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eerder vandaag.

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus sliepen er 200 asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Bekijk hier beelden van toen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore