Ga naar de inhoud
Gebruikt om suiker te zuiveren

'Beenderen van gesneuvelde soldaten Waterloo werden vermalen in suikerfabriek'

Overblijfselen van een soldaat die sneuvelde tijdens de slag bij Waterloo. Beeld © Zuma Press

Veel van de soldaten die in 1815 bij de beroemde Slag bij Waterloo zijn gesneuveld, zijn mogelijk vervolgens de suikerfabriek ingegaan. Omwonenden hebben destijds hun lichamen opgegraven en de beenderen naar een suikerfabriek gebracht. Daar werden ze vermalen en verbrand en gebruikt om suiker te zuiveren.

Dat zeggen historici tegen de Belgische omroep RTBF. Deze ontdekking zou verklaren waarom er zo weinig menselijke resten zijn teruggevonden op de plek van deze enorme veldslag waar ruim 50.000 soldaten omkwamen. 

Onderzoekers vragen zich al vele jaren af waar de gesneuvelde mannen van Napoleon en zijn tegenstanders na de legendarische veldslag in 1815 zijn gebleven.

Vermalen botten als mest

Al uit eerder onderzoek bleek dat de lokale bevolking wel raad wist met de overblijfselen van de soldaten. Akkers in de buurt zouden zijn bemest met hun vermalen botten. 

Maar veel andere beenderen, en niet alleen van omgekomen paarden, zijn volgens een team van historici in de suiker terechtgekomen.

Zakcentje

Hoe dat zit? De suikerbiet was aan het begin van de 19de eeuw bezig aan een opmars en nieuwe suikerfabrieken hadden zogeheten beenderkool nodig om witte suiker te maken van het stroperige en vuile tussenproduct.

Konijnen
Lees ook:
Konijnen graven menselijke schedels en kaken op: 'Spectaculair'

Plattelanders uit de omgeving van de fabriek konden aardig verdienen aan het opgraven en verkopen van de soldatenskeletten. In de archieven vonden de onderzoekers tal van sporen terug van dit macabere oogstwerk.

Een naburige burgemeester zou de politie destijds zelfs hebben gevraagd in te grijpen. Of dat is gebeurd, is niet duidelijk. Ook hoeveel menselijke resten in de suikerfabriek beland zijn, is niet bekend.

Geruststelling

De suikerfabriek in het Belgische Tienen, zo'n 60 kilometer van Waterloo, verwerkt geen beenderen in de suiker. Dat twittert de fabriek vandaag met een knipoog ter geruststelling.