Ga naar de inhoud
Tweede kwartaal

Prijsstijgingen achter flinke groei omzet Nederlandse industrie

Shell in het botlekgebied. Beeld © ANP

De omzet van de Nederlandse industrie was in het tweede kwartaal van dit jaar 30 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens het statistiekenbureau is dat bijna volledig het gevolg van prijsstijgingen.

De stijging was het hoogst voor de raffinaderijen en chemie. De aardolie- en de chemische industrie zagen hun inkomsten omhoogschieten met respectievelijk ruim 101 en 39 procent. De prijzen in deze industrieën gingen met respectievelijk 112,2 en 40,9 procent omhoog.

Ook de papierindustrie (plus 32 procent) en de voedings- en genotmiddelenindustrie (plus 27,1 procent) boekten flink meer omzet.

Torenhoge
Lees ook:
Torenhoge winsten: oliebedrijven breken alle records

De basismetaal- en metaalproductenindustrie, de transportmiddelenindustrie en de hout- en bouwmaterialenindustrie zetten ruim 10 procent meer om dan vorig jaar. De textielindustrie bungelde onderaan met een stijging van zo'n 7 procent.

Faillissementen 

Volgens het CBS zijn industriële ondernemers voor het derde kwartaal wat minder positief over de omzetgroei. Ook was het aantal faillissementen van bedrijven in de industrie in het tweede kwartaal hoger dan een jaar eerder. In de afgelopen periode gingen 39 van dat soort ondernemingen over de kop, tegen 24 een jaar eerder.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.