Koopkracht, stikstof, vluchtelingen

Rutte na Catshuisoverleg: geen crises, maar 'serieuze onderwerpen'

19 augustus 2022 00:55 Aangepast: 19 augustus 2022 01:00
Mark Rutte voor aanvang van het Catshuisoverleg. Beeld © ANP

De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben gisteravond drie uur met elkaar gesproken over de koopkracht, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Zoals verwacht werden er geen knopen doorgehakt. Premier Rutte sprak van 'serieuze onderwerpen', en wilde het woord crises niet gebruiken.

Volgens Rutte was het een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Het 'was ook niet de bedoeling' dat er knopen werden doorgehakt, zei Rutte over de aard van het overleg. 

Crisisinflatie

De komende tijd zullen het kabinet en de fractievoorzitters nog een aantal keer bij elkaar komen, zoals dat ook rond de Voorjaarsnota is gebeurd, zei Rutte. In het Catshuis is volgens de premier alleen gesproken over de koopkracht-, de vluchtelingen- en de stikstofcrisis. Rutte wil niet spreken over crises, want 'je krijgt anders crisisinflatie'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtpijn te verzachten

Tijdens de eerste bijeenkomst is niet geprobeerd iedereen op een lijn te krijgen. "Het was echt kijken wat voor iedereen belangrijk is, zonder te proberen de verschillen te zien of juist te overbruggen." Dergelijke gesprekken worden de komende weken binnen de coalitie gevoerd, als het concreet over de begroting voor komend jaar gaat. "De komende tijd zullen we daar vaker met elkaar over spreken."

Cijfers Centraal Planbureau

De inhoudelijke begrotingsgesprekken, zowel in de fracties als in het kabinet, worden volgende week gevoerd, zei de premier. De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) die het vandaag presenteert, zijn daarbij van groot belang, erkent Rutte.

het CPB komt met zijn concept macro-economische verkenning. In die raming zijn de economische vooruitzichten van dit en komend jaar actueel gemaakt.

Bekijk ook: Alle medewerkers 500 euro erbij vanwege inflatie: 'Spek op de botten voor later'

Dit bedrijf geeft al zijn 35 werknemers 500 euro per maand extra, om zo de stijgende prijzen te compenseren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore