Ga naar de inhoud
Loyale zakenpartner ten val

Topman familiebedrijf Trump bekent belastingfraude

Topman Allen Weisselberg verlaat rechtbank in New York na schuldbekentenis Beeld © AFP

Allen Weisselberg, een van Trumps belangrijkste zakenpartners, heeft schuld bekend aan belastingfraude. In een deal met Amerikaanse justitie gaf hij toe dat hij met The Trump Organization jarenlang belasting ontdook.

De 75-jarige Weisselberg bekende schuld aan alle 15 aanklachten. Hij gaf toe dat hij meer dan 1,7 miljoen dollar aan extraatjes had aangenomen, waaronder schoolgeld voor zijn kinderen, huur van een appartement in New York en lease-auto's die buiten de boeken werden gehouden.

Celstraf

De topman moet hiervoor vijf maanden de cel in, maar kan bij goed gedrag eerder vrij komen. Ook moet hij 2 miljoen aan belastingen, boetes en rente betalen. En hij mag de komende vijf jaar niet opnieuw de fout ingaan.

Trump
Lees ook:
Trump houdt lippen stijf op elkaar in onderzoek naar fraude Trump Organization

Getuigen oproepen

Onderdeel van de deal is dat Weisselberg als getuige opgeroepen wordt in de zaak tegen het bedrijf van Trump dat in oktober begint. Het bedrijf wordt beschuldigd van het bevoordelen van topmensen, waaronder dus Weisselberg. 

Trump zelf wordt in die zaak niet aangeklaagd. The Trump Organization heeft hotels, golfbanen en vakantieverblijven over de hele wereld. 

Correspondent Erik Mouthaan:

"Weisselberg en Trump werken al tientallen jaren samen. Weisselberg weet alles over het financiële handelen van de familie Trump. Hij is de persoon die het bedrijf leidt en over het geld gaat. Hij wordt door openbare aanklagers dan ook gezien als belangrijke speler.

Maar Weisselberg is extreem loyaal aan Trump. Hij gaat liever de cel in dan dat hij belastende informatie over zijn oude baas bekend maakt. Maar dat hij nu toegeeft gefraudeerd te hebben geeft de openbare aanklager wel munitie in de andere rechtszaak tegen het bedrijf van Trump."

Nachtmerrie

Volgens zijn advocaat bekende Weisselberg schuld, omdat hij na 'jarenlange juridische gevechten en nachtmerries voor hem persoonlijk en zijn familie een einde wilde maken aan deze zaak'.

Weisselberg zou volgens zijn advocaat zijn aangepakt door de openbare aanklager, omdat hij geen belastende informatie over Trump wilde geven.  Trump noemt de onderzoeken naar zijn bedrijf een heksenjacht en zegt dat het altijd netjes heeft gehandeld.

Weisselberg hoeft niet mee te werken aan het onderzoek dat de officier van justitie doet naar de handel en wandel van Trump zelf.
 

Vier onderzoeken naar Trump: van verkiezingsfraude tot documenten in de wc

02:21