Ga naar de inhoud
Politici spreken bewoners

Derde avond op rij demonstratie tegen asielhotel in Albergen

Een aanhanger dient vanavond als podium bij demonstratie tegen komst asielhotel. Beeld © ANP

Bij het hotel in Albergen waarin het kabinet 200 tot 300 asielzoekers wil opvangen, zijn voor de derde dag op rij veel demonstranten op de been. Enkele honderden mensen zijn aanwezig bij hotel 't Elshuys, waar politici Joost Eerdmans (JA21) en Pieter Omtzigt vanavond met bewoners spreken.

Een spandoek dat veel kritiek oogstte op sociale media met de tekst 'Houd Albergen schoon' is weggehaald. Daarvoor in de plaats zijn vier nieuwe spandoeken opgehangen met teksten als 'Hier is geen plek voor AOW'ers, dit kabinet geef voorkeur aan AZC'ers' en 'Een knus dorpje met 3000 buren, daar kan je geen 300 AZC'ers heen sturen.'

Bord verwijderd

Later op de avond brachten twee jongens een bord met de tekst 'Met 300 azc'ers van kleur binnenkort in Albergen verkrachting, beroving en terreur!'. Omstanders grepen direct in en haalden het weg. Volgens een omstander is dat niet de boodschap die de inwoners van Albergen willen overbrengen. "We zijn tegen de komst van een asielzoekerscentrum van deze grootte, maar zeker niet tegen buitenlanders. De jongens die dit bord kwamen brengen hebben we dan ook meteen aangesproken."

Voor het hotel staat een grote oplegger. De politiek leider van JA21 Joost Eerdmans hield daarop een toespraak voor bezorgde bewoners. Hij zei dat de beslissing als 'een donderslag is ingeslagen'. Volgens hem zijn er Tweede Kamerleden 'van links naar rechts' die vinden dat Albergen overdonderd is door de verkoop van het hotel aan het COA. "Het gevoel voor verhouding, loyaliteit en onderling respect is weg", aldus Eerdmans.

Ook Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt in Albergen, maar dat is op een besloten bijeenkomst met bewoners. Hij stelt Kamervragen over de aankoop van het hotel.

Dit
Lees ook:
Dit weten we tot nu toe over komst asielzoekerscentrum naar Tubbergen

Achteraf liet Omtzigt weten dat hij het 'van het grootste belang' vindt dat de regering het besluit, waarbij de lokale democratie 'buitenspel' is gezet, komt toelichten in Albergen en Tubbergen. "Zowel bij de bestuurders als bij de omwonenden."

Dinsdag werd bekend dat het COA hotel 't Elshuys had gekocht om er asielzoekers in onder te brengen. Het is de eerste keer dat het kabinet hiertoe besluit zonder eerst een akkoord te sluiten met een gemeente. De regering neemt die stap omdat er een groot tekort is aan bedden voor asielzoekers en de onderhandelingen met gemeenten vaak moeizaam verlopen. Zo ook in Tubbergen, waar Albergen onder valt, waar de gemeente had geweigerd het bestemmingsplan te wijzigen. Het kabinet wil de gemeente zo dwingen in het hotel asielzoekers op te vangen.

Dwangmaatregel

Kort nadat het nieuws dinsdagavond bekend werd, ontstond een spontane demonstratie. "Zo ga je niet met mensen om", zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag over het voornemen om de opvang 'van hogerhand' op te leggen. Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is de dwangmaatregel nodig aangezien er meer plaats voor vluchtelingen nodig is. Het opvangcentrum in Ter Apel kan de toestroom al maandenlang niet aan.

De bewoners vinden 300 asielzoekers te veel. 'De democratie heeft verloren als Nederland zich niet laat horen', valt op een van de spandoeken te lezen. En: 'Door wanbeleid raken wij ons gezellige dorpje kwijt'.

'Asielhotel'
Lees ook:
'Asielhotel' Albergen is al eigendom van COA, koopcontract getekend