Ga naar de inhoud
'Creatieve oplossing'

Leerlingen in Den Haag dag minder naar school om lerarentekort

De Haagse Scholen meldt niet om welke scholen het gaat. Beeld © ANP

Leerlingen van zeker zes basisschoolklassen in Den Haag hoeven de komende tijd maar vier dagen in de week naar school vanwege een chronisch tekort aan leraren. Op de vijfde dag krijgen ze een lesprogramma voor thuis.

Dat laat onderwijskoepel De Haagse Scholen weten aan de Telegraaf. De organisatie meldt niet om welke scholen het gaat. Volgens de krant gaat het onder meer om een basisschool in stadsdeel Laak waar de groepen 6, 7 en 8 op vrijdagen thuiszitten.

Onderwijsbond:
Lees ook:
Onderwijsbond: basisscholen komen zeker 9100 leerkrachten tekort

'Heel kwetsbare situatie'

Het lerarentekort is voorlopig niet opgelost. Net als elders in het land staan in Den Haag veel vacatures open voor leerkrachten en ander onderwijspersoneel. De Haagse Scholen, waar in totaal 52 basisscholen onder vallen met zo'n 15.000 leerlingen van 4 tot 18 jaar, spreekt van een 'heel kwetsbare situatie' en verwacht dat het niet de laatste keer zal zijn dat leerlingen tijdelijk vier in plaats van vijf dagen naar school gaan.

"Wij horen van heel veel scholen dat ze last hebben van tekorten aan personeel en dat ze op zoek zijn naar creatieve oplossingen en dat kunnen dit soort oplossingen zijn", zegt Harm van Gerven, woordvoerder van de PO-Raad, de koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs. "Ik ga ervan uit dat het in de ogen van de inspectie een vijfdaagse lesweek is omdat je een dag ook thuis les krijgt. In coronatijd had je lessen helemaal online en daar is veel van geleerd."

Meer
Lees ook:
Meer werken lost lerarentekort op, maar docenten willen juist minder uren

Kwaliteit in stand houden

Volgens de PO-Raad zijn veel scholen zoekende om de kwaliteit van het onderwijs in stand te blijven houden. Daarbij worden vaker noodgedwongen creatieve oplossingen bedacht, vertelt Van Gerven. Hij noemt als voorbeeld een school die een vakleerkracht, zoals bijvoorbeeld een muziekleraar, een hele dag had ingezet, zodat algemene docenten bij andere klassen konden worden ingezet.