Uitnodigingen via WhatsApp

Man krijgt cel- en werkstraf voor uitlokken boerenprotest A18 bij Westendorp

18 augustus 2022 14:52 Aangepast: 18 augustus 2022 23:31
De rechtbanktekening van de veroordeelde 40-jarige man. Beeld © ANP

Een 40-jarige man uit Groenlo heeft een celstraf en een werkstraf gekregen voor het op touw zetten van een boerenprotest op de A18 bij Westendorp eind juli. Bij het protest werd de snelweg geblokkeerd en afval gedumpt.

De man kreeg door de politierechter in Arnhem 60 dagen celstraf opgelegd, waarvan 56 voorwaardelijk. Omdat hij al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij na de uitspraak niet terug de cel in. Wel moet hij nog een werkstraf van 100 uur uitvoeren.

Daarmee komt zijn straf een stuk lager uit dan de eis van het OM. De officier van justitie had vier maanden celstraf geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw aanhouding voor storten afval op snelweg A18

'Koffie staat klaar'

De man zette de snelwegblokkade op via berichten in een groepsgesprek op WhatsApp. "Vanavond nog mensen zin in een toertocht door de Achterhoek, rond 21 uur, inclusief kipper met spulletjes?", stuurde hij onder meer. Ook zou hij een bijeenkomst hebben gefaciliteerd in aanloop naar de actie. "20:30/21 uur, staat hier de koffie klaar vanavond", was de uitnodiging. 

Volgens dagblad Tubantia gaat het om Gert-Jan G., een boer uit Groenlo, die na de actie op 28 juli zijn telefoon had gewist en in aluminiumfolie gewikkeld. "Ik heb er spijt van, maar ik heb me door anderen laten overhalen", zei de boer tijdens de rechtszaak volgens de krant. Veel nut had dat wissen niet: alle informatie was al veiliggesteld door de politie bij de aanhouding van een andere man, die op die bewuste dag werd betrapt.

Schadeclaim Rijkswaterstaat

De officier van justitie noemt de rol van de man 'bepalend' voor de wegblokkade en afvaldump. Rijkswaterstaat diende hiervoor een schadeclaim in van 3600 euro in, die is toegewezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore