In Amsterdam is een 15-jarige jongen opgepakt nadat hij vier medescholieren in een wurggreep had genomen. Ze speelden de zogeheten 'choking-game', waarbij de halsslagader wordt dichtgeknepen en men in een korte roes belandt.
De 15-jarige jongen werd begin deze maand opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie vandaag in een persbericht. Hij zou bij vier medescholieren de wurggreep hebben aangelegd, waarna zij tijdelijk buiten bewustzijn raakten. Dat werd vastgelegd op camerabeelden van de school.
De jongen heeft 3 dagen in een cel gezeten. Inmiddels is hij weer vrijgelaten, maar hij blijft verdachte in de zaak.
'Verre van onschuldig'
Het OM maakt zich grote zorgen over de toenemende populariteit van het spel. "Het is verre van onschuldig", zegt de jeugdofficier van justitie die op de zaak zit. "Er zijn tieners om het leven gekomen door het verkeerd aflopen van het wurgspel. Bovendien kan er zwaar lichamelijk letsel ontstaan doordat er bijvoorbeeld een zuurstoftekort in de hersenen ontstaat, met alle gevolgen van dien."
Een berucht recent voorbeeld daarvan is de 12-jarige Brit Archie Battersbee, die na een maandenlange coma op 6 augustus overleed. Volgens de moeder van de jongen had hij meegedaan aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken. De medische behandeling van de jongen werd stopgezet omdat zijn vooruitzichten nihil waren.
Ceintuur om hals
Ook de Nederlandse Tim Reynders stierf op 16-jarige leeftijd door de choking-game. Het ging mis omdat hij de ceintuur die hij om zijn hals had niet meer kon loskrijgen.

Het is voor zijn nabestaanden nog altijd een raadsel waarom de altijd zo bedachtzame en voorzichtige Tim aan het wurgspel is begonnen. "Dit past totaal niet bij hem", zeiden zijn ouders in een eerder interview op onze site.
Geen spelletje maar een misdrijf
De jeugdofficier wijst erop dat het spel niet alleen gevaarlijk is voor de gezondheid. "Het verwurgen van iemand zien wij niet als een spelletje, maar als een misdrijf. Daarvoor kun je door het Openbaar Ministerie worden aangehouden en worden vervolgd. Dit kan in de toekomst problemen opleveren voor bijvoorbeeld je droombaan, omdat je geen verklaring omtrent gedrag, een VOG, zou kunnen krijgen."
