Per 1 september

'Asielhotel' Albergen is al eigendom van COA, koopcontract getekend

18 augustus 2022 12:04 Aangepast: 18 augustus 2022 12:53
Protest in Albergen tegen de komst van 300 asielzoekers Beeld © ANP / Roland Heitink

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan al vanaf 1 september hotel 't Elshuys in Albergen betrekken. Dat komt omdat het koopcontract voor de geplande asielopvang al getekend is.

De eerste asielzoekers zouden er al half september terechtkunnen. 

Onduidelijkheid

Omwonenden van het hotel in Albergen wilden proberen het pand zelf te kopen, maar dat is nu ijdele hoop. Er ligt een definitief koopcontract. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei op een bijeenkomst in Zwolle dat het COA de koop vrijdag al heeft gesloten.

Het was gisteren nog onduidelijk of het hotel al volledig in handen van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) was, of niet. 

Aankoop stond in Kamerbrief

Maar Van der Burg schreef in een Kamerbrief van 16 augustus al dat het hotel in handen was van het COA: "Het COA heeft een hotel aangeschaft in Albergen, gelegen in de gemeente Tubbergen. Dit hotel kan momenteel 80 gasten ontvangen. In potentie kunnen er op deze locatie 300 asielzoekers gehuisvest worden."

Van der Burg schrijft verder dat het voor het realiseren van opvang op deze plek 'noodzakelijk' is 'dat het lokale bestemmingsplan opvang toestaat'. "Als de opvang niet binnen het bestemmingsplan past, kan met een omgevingsvergunning van het bestemmingsplan worden afgeweken. Het COA is momenteel bezig met de voorbereidingen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor deze locatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Omwonenden Tubbergen willen hotel zelf kopen om azc tegen te houden

Buitenspel gezet

De omwonenden zijn vooral tegen de komst van het asielzoekerscentrum vanwege de massaliteit ervan, zeggen ze. In het dorp wonen 3500 mensen, en het ministerie wil tot zo'n 300 asielzoekers onderbrengen in het hotel. Het hotel is berekend op zo'n 75 gasten. 

De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, is kwaad  over de stap van Van der Burg. De gemeente werd bij diens besluitvorming helemaal buitenspel gezet. De gemeente onderzoekt of er nog iets gedaan kan worden tegen dit besluit.

Bekijk ook - Protest tegen azc in Albergen: 'Niet zo. We worden overvallen'

Kort nadat bekend werd dat er in een hotel in Albergen een azc gevestigd zal worden, zijn inwoners van het dorp spontaan gaan demonstreren. Bij het hotel werd vuurwerk afgeschoten en een bord opgehangen met de tekst: 'Albergen zegt nee tegen azc'

Locatie niet geschikt

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in een eerder stadium gevraagd of het hotel een asielzoekerscentrum kon worden, maar dat de gemeente toen heeft gezegd dat de locatie niet geschikt was 'voor 150 tot 300 asielzoekers'. Hierbij wordt genoemd dat de gemeente niet veel inwoners heeft en dat een azc daarom 'niet in verhouding staat'. Wel wilde de gemeente statushouders tijdelijk opvangen hier, totdat er permanente huisvesting gevonden zou worden. 

Van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat de wensen van 'weigergemeenten' door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat heeft hij nu in Tubbergen gedaan. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore