6,48 meter boven NAP

Rijn bereikt laagste waterstand ooit en daalt nog verder

18 augustus 2022 11:58
Het water in rivier de Rijn staat extreem laag door aanhoudende droogte (foto van 8 augustus, inmiddels staat het water nog lager). Beeld © ANP

De Rijn bij Lobith heeft vanmorgen de laagste waterstand ooit bereikt. Om 08.00 uur stond het waterpeil op 6,48 meter boven NAP.

Dat bevestigt Rijkswaterstaat na berichtgeving van NU.nl. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de loop van volgende week nog verder zal zakken naar ongeveer 6,45 meter boven NAP.

Oude record in 2018

Op 29 oktober 2018 daalde de waterstand in de Rijn bij Lobith naar 6,49 meter boven NAP. Dat gold tot nu toe als de laagste waterstand ooit. Het is zeer uitzonderlijk dat de Rijn de nieuwe recordstand heeft bereikt in de zomer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Problemen door droogte nemen toe, neerslagtekort bijna op niveau van 2018

Een lage waterstand komt gewoonlijk voor in het najaar, als er geen smeltwater meer vanuit de Alpen in de rivier stroomt.

Verdere daling ondanks regen

Het waterpeil van de Rijn gaat de komende dagen iets stijgen, omdat het in het stroomgebied van de rivier heeft geregend. Maar het wordt alweer droog en warm, zodat de waterstand volgende week verder gaat dalen, legt Rijkswaterstaat uit. 

De regenbuien van gisteren en vannacht helpen nauwelijks om meer water in de grond te krijgen, zeggen de waterbeheerders. De uitgedroogde grond is keihard. Regen spoelt zo weg naar goten en andere afvoeren. Hoe dat werkt, leggen we uit in onderstaande video:

Natuur onder druk

De Rijn voert ook uitzonderlijk weinig water af naar de rest van Nederland. De afvoer daalt naar ongeveer 650 kubieke meter per seconde. Een afvoer van minder dan 800 kubieke meter per seconde in de zomer is slechts tweemaal eerder voorgekomen, in 1976 en 1949.

De aanhoudende droogte zorgt voor steeds meer problemen voor de landbouw en de natuur, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Verschillende natuurgebieden staan onder toenemende druk. 

Hongerstenen

De Rijn is niet de enige rivier met een extreem lage waterstand. Europese rivieren hebben zoveel last van de droogte dat van alles zichtbaar wordt wat eerst onder water lag. Van oude Romeinse bruggen tot 'hongerstenen' met onheilspellende waarschuwingen over de lage waterstand.

"Ze zijn bedoeld als waarschuwing. Als je ze ziet heb je een groot probleem", zegt maritiem archeoloog Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in onderstaand artikel:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rivieren leggen hongerstenen en oeroude bossen bloot door droogte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore