Grensoverschrijdend gedrag

Uitsluiting en pestgedrag: triatlonbond diep door het stof na vernietigend rapport

18 augustus 2022 08:45 Aangepast: 18 augustus 2022 09:06
Ter illustratie: triatleten tijdens het EK 2022 in München Beeld © AP

"Excuses zijn zeker op hun plaats." Dat zegt voorzitter Alexander Vandevelde van de triatlonbond als reactie op het rapport over grensoverschrijdend gedrag waarvan triatleten het slachtoffer waren.

Het rapport verscheen vandaag en duidelijk is dat de Nederlandse Triathlon Bond lange tijd grensoverschrijdend gedrag heeft genegeerd. 

Het onderzoek richtte zich op de verhalen die oud-triatleten begin vorig jaar naar buiten brachten en waarin zij spraken van psychische en fysieke mishandeling op het Nationaal Training Centrum.

Uitsluiting en pestgedrag

"De conclusie van het onderzoek luidt dat er sprake was van een groepsdynamiek waarin zich groepsvorming, uitsluiting, roddelen en pestgedrag voordeden binnen het Nationaal Training Centrum en het topsportprogramma, zowel in het recente als in het verdere verleden", meldt het onderzoek dat door bureau Unraveling is gedaan.

"Sommige atleten hadden hier meer mee te maken en anderen minder. Niet alleen atleten onderling, maar ook stafleden droegen hier in meer of mindere mate aan bij. Binnen de voormalige directie en staf zijn deze signalen en vragen helaas onvoldoende opgepakt en deels genegeerd. De ernst van de zaak is niet ingezien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jarenlang mishandeld: oud-triatleten openbaren misstanden in hun sport

Steken laten vallen

De bond zegt de gebeurtenissen, tussen 2007 en 2021, te betreuren en biedt excuses aan. "Dit rapport bevestigt dat de NTB steken heeft laten vallen en dat de verantwoordelijken niet hebben gedaan wat er van hen verwacht mocht worden. Helaas heeft een aantal sporters zich lang niet gehoord en gezien gevoeld", zegt voorzitter Vandevelde.

"Ook is de NTB Maya Kingma, onder andere in haar rol als de voorzitter van de Atletencommissie erkentelijk voor haar vasthoudendheid om deze zaak onder de aandacht te brengen en op de agenda te houden."

Aanbevelingen

In het rapport staan zeven aanbevelingen, die volgens de bond allemaal worden overgenomen. Een van de aanbevelingen is dat de bond 'passende erkenning voor (oud-)atleten moet bieden in de vorm van excuses en in specifieke, individuele gevallen mogelijk een financiële tegemoetkoming'.

Tevens moet de triatlonbond 'oog hebben voor integriteit en (de schijn van) belangenverstrengeling, door kritisch te kijken naar onder meer gedragscodes, klachtenprocedures en familiebanden binnen de organisatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bestuur triatlonbond stapt op na rapport grensoverschrijdend gedrag

Vertrek bestuur

Begin januari meldde de NTB nog dat de verwachting was dat de conclusies eind april gepresenteerd zouden worden. In november 2021 had onderzoeksbureau Fijbes al een rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen het nationale trainingscentrum gepresenteerd, maar dat was gericht op de huidige situatie.

De uitkomsten uit dat rapport leidden al tot het vertrek van onder meer het voltallige bestuur van de NTB.

Bekijk ook - Groep 7 leert over grensoverschrijdend gedrag: 'Nee is nee'

Na alle nieuws over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag werd het al geroepen: 'Educate your son'. Op een school in Laren gebeurt dat nu. Jongens én meisjes van groep 7 leren hoe ze hun eigen grenzen kunnen stellen in de omgang met anderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore