Ga naar de inhoud
Schadevergoeding kabinet

Vakbonden mogelijk naar rechter om zorgpersoneel met post-covid

Archieffoto. Beeld © ANP

Zorgmedewerkers met langdurige klachten na een besmetting met het coronavirus moeten binnen drie weken een schadevergoeding krijgen van de overheid. Dat vinden vakbonden FNV en CNV. Als dat niet gebeurt, stappen de organisaties naar de rechter.

Dat meldt het AD. Bij de vakbonden zijn 5500 gevallen bekend van zorgmedewerkers met post-covid, ook wel long covid genoemd. Daarvan zijn zeker duizend mensen al twee jaar lang ziek en hebben ze hun baan verloren of staan ze op het punt om die te verliezen. 

Ontslagen

Na een jaar ziekte wordt het salaris in veel gevallen teruggebracht naar 70 procent, na twee jaar mogen medewerkers worden ontslagen. De vakbonden vinden dat de overheid verantwoordelijk is voor de situatie waarin veel van de zorgmedewerkers zich bevinden. 

CNV heeft de staat al formeel aansprakelijk gesteld, omdat die heeft nagelaten om de medewerkers voldoende te beschermen. "Zo waren er onvoldoende beschermingsmiddelen en hield het kabinet lang vol dat mondkapjes niet nodig waren", zegt een advocaat van de vakbond. "Dat was in tegenspraak met de internationale richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie."

Eén
Lees ook:
Eén op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten

"Wij zijn heel erg verbolgen dat er nog steeds niks voor deze zorgverleners is geregeld", vult Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV, aan. "Tijdens de eerste golf stonden deze mensen in de frontlinie en moesten zij onbeschermd hun werk doen, terwijl bijna heel het land in lockdown thuiszat. Nu zit een deel al bijna 2,5 jaar ziek thuis. Ze zijn ontslagen, zijn een flink deel van hun inkomen kwijt en maken wegens hun ziekte hoge kosten."

Snelle oplossing

De vakbonden zeggen dat ze een gang naar de rechter liever voorkomen, want die kan ook voor de medewerkers een slepende procedure opleveren. Liever zien de bonden 'een snelle oplossing voor hun financiële problemen'. "Maar daarover zijn nog altijd geen harde toezeggingen van het kabinet", zegt de advocaat van CNV. 

De twee vakbonden nemen het ook op voor werknemers in andere sectoren die door post-covid in de problemen zijn gekomen, maar in de zorg is de groep gedupeerden volgens de organisaties veruit het grootst. Na de zorg is het aantal mensen met post-covid in het onderwijs het grootst.   

'Flauwvallen,
Lees ook:
'Flauwvallen, hart in m'n keel: sinds mijn besmetting gaat het soms ineens mis'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.