Ga naar de inhoud
Is dat haalbaar?

Omwonenden Tubbergen willen hotel zelf kopen om azc tegen te houden

Het hotel heeft normaal gesproken plaats voor 75 gasten Beeld © ANP

Omwonenden van het hotel in Albergen, waar het COA een asielzoekerscentrum wil vestigen, gaan proberen of ze het pand zelf kunnen kopen. De vraag is of dat haalbaar is. "Dat is iets wat we juridisch gaan onderzoeken", meldde een woordvoerder tegen RTV Oost tijdens een protestactie.

Het is onduidelijk of het hotel nu al volledig in handen van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is, of niet. Staatssecretaris Eric van der Burg zei alleen dat hij het COA gisteren 'de opdracht heeft gegeven' het hotel te kopen. Het is niet duidelijk in hoeverre dat al gelukt is. Het COA is niet voor commentaar bereikbaar.

'Voldoende geld'

Volgens de woordvoerder zijn de omwonenden gezamenlijk in staat om voldoende geld in te zamelen voor de koop

Tubbergen
Lees ook:
Tubbergen kwaad over opgedrongen azc, waarschijnlijk volgen meer gemeenten

De omwonenden zijn vooral tegen de komst van het asielzoekerscentrum vanwege de massaliteit ervan, zeggen ze. In het dorp wonen 3500 mensen, en het ministerie wil tot zo'n 300 asielzoekers onderbrengen in het hotel. Het hotel is berekend op zo'n 75 gasten. 

Enkele honderden mensen verzamelden zich vanavond bij het hotel om hun ongenoegen te uiten. "Ze moeten kijken naar de verhoudingen, wat voor impact dat heeft op de plaats waar je asielzoekers neerzet", vindt een van de demonstranten. 

Bekijk ook: Tubbergen in verzet tegen komst AZC: 'Dictatoriaal besluit'

01:56