Tijdens overleg met Kaag (Financiën)

Regeringspartijen eisen ook steun voor middeninkomens

17 augustus 2022 15:01 Aangepast: 17 augustus 2022 15:31
Een vrouw op koopjesjacht in de reclamefolders van supermarkten. Beeld © Dutchphoto

Ook mensen met een middeninkomen (tot maximaal ongeveer 70.000 euro) moeten van het kabinet compensatie krijgen voor de gestegen kosten van energie en boodschappen. Dat vinden de fractievoorzitters VVD, CDA, D66 en CU. Zij hebben die eis vandaag op tafel gelegd tijdens overleg met minister Sigrid Kaag (Financiën).

De komende weken zal er veelvuldig overleg zijn binnen de coalitie over maatregelen om de koopkracht van burgers te ondersteunen. De uitkomsten daarvan komen te staan in de begroting voor volgend jaar die op Prinsjesdag naar buiten komt.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans constateert dat er vooral gekeken wordt naar ondersteuning van mensen met de laagste inkomens. De VVD heeft daar begrip voor, maar eist dat het niet daartoe beperkt zal blijven.

"Wij willen dat het kabinet doet wat nodig is om mensen met lage inkomens, maar juist ook met een middeninkomen in deze moeilijke tijd niet kopje-onder te laten gaan. Wij moeten doen wat we kunnen om de ergste klap opvangen", aldus Hermans.

Ongekende omvang

Haar CDA-collega Pieter Heerma is het daarmee eens. "We zien dat de problemen die op huishoudens afkomen van een ongekende omvang zijn. Er ligt een grote opdracht voor het kabinet om met een omvangrijk pakket te komen zodat mensen het hoofd boven water kunnen houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog geen recessie, economie groeide 'buitengewoon' in tweede kwartaal

Heerma wijst erop dat de economie nog steeds draait. Daarom is er, volgens hem, financieel ruimte voor de politiek om iets te doen. Ook al gaat het inmiddels om vele miljoenen mensen die steun zouden moeten krijgen. "We kunnen niet alles compenseren, maar er zal wat moeten gebeuren."

Gisteren riep het kabinet werkgevers op de lonen van hun medewerkers stevig te laten stijgen. Volgens minister Kaag (Financiën) en haar collega Karien van Gennip (Sociale Zaken) maken werkgevers daarvoor genoeg winst.

Rekening betalen

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte steunt die oproep maar wijst erop dat ook het kabinet in de benen moet komen. "We moeten ervoor zorgen dat mensen hun rekeningen kunnen betalen."

De kritiek van De Nederlandsche Bank dat inkomenssteun kan leiden tot een nog hogere inflatie is in Den Haag niet goede aarde gevallen. Zowel Hermans, Paternotte als Heerma plaatsen daar grote vraagtekens bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mensen armer, kabinet zoekt oplossing: 'Maar lonen moeten ook stijgen'

Het is goed om overal rekening mee te houden, zegt Heerma. "Maar als komend najaar allerlei huishoudens in de problemen komen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen, is dat geen bijeffect. Dan is het de opdracht aan de politiek om iets te doen." Christen Unie voorman Gert Jan Segers was het hardst in zijn kritiek. Hij noemt het pleidooi van DNB 'immoreel en academisch'. 

Verder wordt bezien of er maatregelen zijn die al dit jaar verlichting kunnen brengen. De kans dat dat lukt is klein omdat zulke plannen heel moeilijk uitvoerbaar zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore