Ga naar de inhoud
400.000 mensen benaderd

Proef met bevolkingsonderzoek longkanker: oudere rokers gezocht

De rookabri bij het Slotervaart-ziekenhuis Beeld © ANP / Robin Utrecht

Zo'n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen de komende tijd een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Sommigen hebben de brief al in de bus gekregen.

Het gaat om een studie in Nederland en vier andere Europese landen, gecoördineerd door het Rotterdamse Erasmus MC.

Niet voor niet-rokers

De mensen die worden uitgenodigd, wonen in drie regio's. De eerste regio waar het onderzoek van start gaat is Amsterdam, rond het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek.

Het onderzoek is bedoeld voor mensen die al langere tijd roken of in het verleden hebben gerookt. Het vroeg opsporen van longkanker bij rokers en ex-rokers kan de sterfte aan de ziekte met 25 procent omlaag brengen, aldus het Erasmus MC. Wie nooit of niet veel gerookt heeft, kan niet aan het onderzoek deelnemen.

'Pakje
Lees meer
'Pakje sigaretten moet 60 euro worden om rokers af te schrikken'

Hoe vaak is CT-scan nodig?

Het 'proefbevolkingsonderzoek' gaat van start in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk. De onderzoekers willen bepalen hoe vaak een CT-scan van de longen nodig is in een bevolkingsonderzoek en hoe ze mensen die het meeste risico lopen op longkanker het beste kunnen bereiken. In totaal worden 26.000 mensen onderzocht. Met behulp van vragenlijsten achterhalen de wetenschappers wie geschikt is voor deelname.

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 14.000 mensen de diagnose longkanker. Klachten ontstaan vaak pas als de kanker zich al een eind ontwikkeld heeft. "Slechts 3 van de 100 mensen is na vijf jaar nog in leven als de tumor in een laat stadium wordt ontdekt", legt onderzoeker Carlijn van der Aalst uit. "Bij een vroeg stadium zijn dat nog ongeveer 60 van de 100 mensen." 

Wie meer wil weten over het onderzoek, kan terecht op de website www.lungscreening.eu.

Bekijk ook - Roken: waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

04:08
Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En tabak is ongeveer net zo verslavend als heroïne en cocaïne. Het kabinet streeft naar een rookvrije generatie in 2040.