Ga naar de inhoud
Onafhankelijk onderzoek

Was het ongeluk bij de Highland Games te voorkomen? We weten het over 8 weken

Politieonderzoek bij het dodelijke ongeval bij de Highland Games in Geldrop op 7 augustus 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Was er nu wel of geen vergunning nodig voor het organiseren van de Highland Games in Geldrop eerder deze maand? En als er een nodig was, waarom is deze niet aangevraagd? Die vragen hoopt de gemeente te kunnen beantwoorden na een onderzoek. Bij het evenement kwam een 65-jarige man om het leven.

Hij werd geraakt door een weggeslingerde loden kogel terwijl hij nietsvermoedend in de tuin van het kasteel aan het wandelen was. De tuin naast het terrein waar het evenement zich afspeelde was niet afgesloten voor ander publiek. 

De nabestaanden van het slachtoffer zullen nog minimaal acht weken moeten wachten tot zij weten of het ongeluk voorkomen had kunnen worden. Zo veel tijd zal het onderzoek dat de gemeente laat uitvoeren namelijk minimaal in beslag nemen, vertelt locoburgemeester Frans Stravers.

Los daarvan onderzoekt ook de politie de zaak nog, zoals te zien is op onderstaande beelden. 

Fataal incident bij Highland Games: 'Kogel vloog het terrein af'

01:23

Rol gemeente

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT). Dit onafhankelijke bureau gaat onder meer onderzoeken of er inderdaad een vergunning nodig was en waarom die niet is aangevraagd. Ook wordt onderzocht wat de gemeente had kunnen en moeten doen en welke lessen er te trekken zijn. Tot het onderzoek is afgerond, wil de gemeente niet ingaan op vragen over de eigen rol. 

Wat die rol ook is, de primaire verantwoordelijkheid ligt bij de organisator van het evenement, zegt Ben Jan van der Klis, veiligheidsexpert bij expertisecentrum Event Safety Institute. Hij helpt gemeenten en organisatoren van evenementen bij het maken van een veiligheidsplan. 

Waarom geen vergunning?

Omdat hij niet betrokken is bij dit evenement, is het voor hem moeilijk om te beoordelen wat er precies is misgegaan. Een ding weet hij wel: het is heel opmerkelijk dat de organisator geen vergunning heeft aangevraagd. "Dat is wel gebruikelijk", zegt Van der Klis.

Highland
Lees ook:
Highland Games, waar dode viel, had 'geen geldige vergunning'

Waarom het niet is gebeurd, is gissen voor hem. Zelfs als er een doorlopende vergunning was voor evenementen op het landgoed, dan zou er normaal gesproken toch een aparte extra vergunning aangevraagd moeten worden, omdat de Highland Games afwijken van het soort evenementen dat normaal plaatsvindt op en rond het kasteel.

Voorleesmiddag en kunstexpositie

In de afgelopen weken werden daar onder meer een voorleesmiddag, een kunstexpositie en een theatervoorstelling georganiseerd, blijkt uit de evenementenkalender van het kasteel.

Stel dat die aparte vergunning aangevraagd was, dan was er een risicoscan gemaakt door de gemeente. Als bij zo'n scan blijkt dat er een verhoogd risico is, wordt er nog advies ingewonnnen bij de hulpdiensten, vertelt Van der Klis. "Maar hier is dat dus allemaal niet gebeurd", concludeert hij.

Eigen risicoanalyse

Hoe dan ook had de organisator een eigen risicoanalyse moeten maken. "Ik zeg altijd 'niet nadenken, maar voordenken'", aldus Van der Klis. Daarbij kijkt hij naar drie zaken: wat wordt er georganiseerd, voor wie en waar? Aan de hand van de antwoorden op die vragen, kunnen extra maatregelen worden genomen. 

"Je had als organisator kunnen voorzien dat als een gegooide hamer afwijkt van zijn baan, de belendende ruimte vrij moet zijn van andere mensen, zodat niemand geraakt kan worden", zegt Van der Klis. Als organisator had je vervolgens bijvoorbeeld personeel in kunnen zetten om te zorgen dat er niemand in de tuin kon komen.

Maar ook voor Van der Klis is het wachten op het onderzoek van COT. "Of de organisatie nalatig is geweest weet je niet zeker. Misschien zijn er wel afspraken gemaakt maar zijn die niet nagekomen", houdt hij een slag om de arm.