Ga naar de inhoud
'Dit is diefstal'

'Volstrekt idioot': initiatiefnemer laaiend over weghalen tentjes Ter Apel

De tentjes bij aanmeldcentrum Ter Apel Beeld © ANP

Volstrekt idioot noemt Willem Straat het verwijderen van de 200 tentjes die een groep ondernemers maandagavond had uitgedeeld aan vluchtelingen in Ter Apel.

"Die tentjes zijn van die vluchtelingen en ze afpakken is diefstal. Ik ga uitzoeken hoe ik daar iets mee kan", zegt Straat, initiatiefnemer van de actie.

Veiligheid en hygiëne

In overleg met de veiligheidsregio had de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, besloten de tentjes te verwijderen. Een gemeentewoordvoerster zei dat de tenten onder andere problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", vertelde ze. "We waarderen verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."

De opgooitentjes waren gekocht na een crowdfundingsactie waarmee lokale ondernemers 12.500 euro hadden ingezameld. De tentjes werden maandagavond uitgedeeld aan asielzoekers voor wie in het centrum geen plek was en buiten, voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel, moesten slapen.

Asielzoekers
Lees meer
Asielzoekers Ter Apel slapen buiten, tentjes in beslag genomen

Opstootjes

"Ik weet niet waar zij hun kennis vandaan halen", aldus Straat in zijn reactie, verwijzend naar de redenen die werden aangevoerd voor het verwijderen van de tentjes. "Ik weet niet of de mensen die het beleid bedenken er weleens komen, maar ze keuren ze dus af omdat er geen overzicht is op wat er gebeurt door de tentjes. Maar in de nacht is het er pikkedonker, met bosjes eromheen. Daar kunnen allemaal gekke dingen gebeuren."

Daarbij zijn er af en toe opstootjes, omdat er spullen zouden worden gestolen, geeft de ondernemer aan. Maar met de tentjes 'kunnen mensen hun spulletjes er in leggen, en ervoor gaan zitten'. Volgens hem is er op die manier veel minder ellende en ruzie.

Ook
Lees meer
Ook ouderen, vrouwen en kinderen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

Nieuwe tentjes besteld

De tentjes zouden via de gemeente worden teruggegeven aan de Groningse ondernemers. "Die tentjes zijn niet meer van mij", zegt Straat daarover. "Wij geven ze aan de vluchtelingen. Die tentjes zijn dus van hen."

Het idee was dat vluchtelingen, als zij ze niet meer nodig hebben, de tentjes zouden doorgeven aan andere asielzoekers die ze weer kunnen gebruiken, geeft de ondernemer aan. "Ik heb nieuwe tentjes besteld, die zullen we ook gewoon gaan uitdelen." Wanneer dat gebeurt, hangt af van wanneer ze worden geleverd, zegt hij. "Er zit een levertijd op."