Tubbergen

Protest voor Overijssels hotel waar azc komt na besluit kabinet

17 augustus 2022 00:08 Aangepast: 17 augustus 2022 12:32

Een groep mensen heeft zich vanavond voor het hotel in Albergen verzameld waar een asielzoekerscentrum (azc) komt. Het kabinet besloot eerder op de avond dat een vergunning voor het azc was verleend, zonder toestemming van de gemeente. De buurtbewoners die voor het hotel staan, zijn het daar niet mee eens. Er is onder meer een protestbord met 'Albergen zegt nee tegen azc' te zien.

Volgens een verslaggever van de Tubantia gaat het om 'honderden mensen'. Wel zou de sfeer gemoedelijk zijn. Er zijn vooral veel jongeren op de been. Ook is er muziek te horen, schrijft de lokale krant. Er werd vuurwerk afgestoken. Zeker twee agenten zouden bij het protest aanwezig zijn.

Oproepen in appgroepen

Gisteravond maakt het kabinet bekend dat in Albergen (gemeente Tubbergen) zonder overleg een azc geplaatst wordt. Meteen daarna werden er volgens de Tubantia in verschillende appgroepen oproepen geplaatst om nog dezelfde avond naar hotel 't Elshuys te komen, waar het azc moet verschijnen. 

"Maar denk erom: geen agressie", zou een dorpsraadlid volgens de lokale krant in de appgroep geschreven hebben.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei eerder op de avond tegen RTL Nieuws dat het hotel 'recentelijk' is aangekocht. "Er is een enorm tekort aan opvangplekken in Nederland. Ik hoop dat hiermee het aantal mensen dat buiten moet slapen of het risico loopt om buiten te slapen, verkleind wordt", zei de woordvoerder.

Mogelijk 300 asielzoekers

Het hotel biedt plek aan 200 asielzoekers en in potentie nog 100 extra. "Dus in totaal potentieel 300 mensen. Het zijn mensen die recht hebben op asiel", zegt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet wil Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot opvang asielzoekers

De gemeente liet gisteravond in een bericht op de gemeentesite al weten 'onaangenaam verrast' te zijn door het besluit van het kabinet. "Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren." Een woordvoerder zegt tegen de Tubantia dat een azc op die plek 'niet in het bestemmingsplan past'. 

De buurtbewoners die voor het hotel staan zijn het ook niet eens met de komst van het azc. Hoe de rest van Albergen erover denkt, is niet duidelijk. 

Weigergemeenten

Staatssecretaris Van der Burg kondigde een week geleden aan dat 'weigergemeenten' door het kabinet opzij geschoven kunnen worden als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onrustig bij azc Ter Apel, honderden mensen zonder slaapplek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore