Ga naar de inhoud
Weigergemeenten opzij geschoven

Kabinet wil Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot opvang asielzoekers

Het hotel in Albergen. Beeld © SPS Media

Het kabinet is van plan voor de eerste keer een vergunning te geven voor het opvangen van asielzoekers zonder eerst een akkoord te sluiten met de gemeente. Een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen is de beoogde locatie. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat aan de Tweede Kamer weten dat er gesprekken met de gemeente zijn gevoerd, maar dat die niet tot een akkoord hebben geleid.

Het kabinet passeert daarmee de gemeente, door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om asielzoekers in de gemeente op te vangen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Een woordvoerder van het COA bevestigt tegen RTL Nieuws dat 'recentelijk' hotel 't Elshuys in Albergen is aangekocht. "Er is een enorm tekort aan opvangplekken in Nederland. Ik hoop dat hiermee het aantal mensen dat buiten moet slapen of het risico loopt om buiten te slapen, verkleind wordt. 't Elshuys biedt plek aan 200 asielzoekers en in potentie nog 100 extra. Dus in totaal potentieel 300 mensen. Het zijn mensen die recht hebben op asiel."

Protest
Lees ook:
Protest voor Overijssels hotel waar azc komt na besluit kabinet

Meteen na het besluit van het kabinet besloten buurtbewoners voor het hotel te demonstreren. Lokale media melden dat er honderden mensen op de been zijn

Weigergemeenten opzij schuiven

Staatssecretaris Van der Burg kondigde een week geleden al aan dat 'weigergemeenten' door het kabinet opzij geschoven konden worden als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat gemeente verplichten asielzoekers op te vangen

"De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten", schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem om 'een eerste stap, waarna ook meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen'. Vorige week zei Van der Burg al in gesprek te zijn met twee gemeenten. In totaal zou het gaan om zo'n duizend opvangplekken.

Tubbergen verrast

De gemeente laat in een bericht op de gemeentesite weten 'onaangenaam verrast' te zijn. "Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren." 

Inwoners van Albergen protesteerden al spontaan tegen het besluit

00:59

De gemeente vindt dat de permanente opvang 'op deze locatie niet past binnen het huidige bestemmingsplan'. "Een asielzoekerscentrum in Albergen staat niet in verhouding tot het aantal inwoners in onze samenleving."

Nederland heeft al maanden een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Bij het aanmeldcentrum Ter Apel moesten gisteravond honderden asielzoekers in de openlucht slapen. Dit komt omdat de reguliere opvangcentra door het hele land ook overvol zitten. Dat is weer het gevolg van een woningtekort voor mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij moeten daardoor langer in die centra blijven.

Bekijk ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel

04:25
De opvang zit vol. "De situatie is onhoudbaar."