30 procent energiebesparing

Winkeliersvereniging: doe de deur dicht als de airco aanstaat

16 augustus 2022 19:42
Winkelstraat, ter illustratie. Beeld © ANP

Om energie te besparen moeten winkels in de kleding-, schoenen- en modebranche hun deuren dichthouden wanneer er een airco aanstaat. Daartoe roept INretail op, de branchevereniging van winkeliers. "Deuren open terwijl de airco aanstaat is een fenomeen waar we op dit moment vanaf moeten", zegt directeur Jan Meerman na berichtgeving door de NOS.

Meerman wijst daarbij ook op de hoge energiekosten die winkeliers kwijt zijn vanwege de sterk gestegen energieprijzen, mede als gevolg van de inval in Oekraïne door Rusland.

INretail ziet het liefst dat winkels de deuren altijd dichthouden als er energie verbruikt wordt, dus ook wanneer de verwarming aanstaat in de koudere maanden. "Ruw geschat kunnen ondernemers ongeveer 30 procent energiekosten besparen met deze maatregel", zegt Meerman.

Hogere prioriteit

Hij verwacht dat andere sectoren ook navolging zullen geven aan de oproep van INretail. "Iedere nuchter denkende sector gaat hierin mee", voorziet Meerman.

De brancheorganisatie wil ook dat winkeliers meer aandacht hebben voor andere energiebesparende maatregelen, zoals verlichting en isolatie. Daar moet vooralsnog de verhuurder voor zorgen, zegt Meerman. "Wat mij betreft moet dat hoger op de prioriteitenlijst van de verhuurders komen. Een jaar geleden was dit nog geen groot item, maar nu is het een grote kostenpost geworden."

Vorige maand werden alle winkels in Parijs verplicht de deuren te sluiten als de airco draait. INretail liet toen nog aan RTL Nieuws weten niet voor een plicht te zijn. De keuze zou aan de winkeliers gelaten moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airco aan, winkeldeuren dicht: moet dat ook in Nederland verplicht worden?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore