Ga naar de inhoud
Te weinig regen

Problemen door droogte nemen toe, neerslagtekort bijna op niveau van 2018

Het water in de rivieren staat laag. Beeld © ANP

De droogte in Nederland zet door. Met de huidige weersverwachting zouden we in Nederland uitkomen op een gemiddeld neerslagtekort dat net zo groot is als in 2018, blijkt uit de Droogtemonitor van het KNMI.

Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het recordjaar is 1976.

Beetje regen

Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

Het wordt in steeds meer gebieden lastig om aan de vraag naar water te voldoen. Toch is er nu geen noodzaak voor extra maatregelen. 

Houd
Lees ook:
Houd vol, de verkoeling komt er nu echt aan

Regenbuien helpen nauwelijks om meer water in de grond te krijgen, zeggen de waterbeheerders. De uitgedroogde grond is keihard. Regen spoelt zo weg naar goten en andere afvoeren. Het moet wekenlang in heel Nederland flink regenen om het grondwater weer op peil te krijgen.

In het voorjaar van 2019 waren de gevolgen van de droogte in de zomer van 2018 nog goed merkbaar. Op dit moment kampen Zeeland, de Achterhoek en het zuidelijk deel van Limburg met een neerslagtekort van rond de 300 millimeter.

Rijn op laagste stand

De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt.

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze tijd van het jaar ongeveer 8,70 meter boven NAP. In het najaar komen heel lage waterstanden vaker voor, want dan komt er geen smeltwater uit de Alpen meer in de rivier.

Bekijk ook: Door de droogte dreigt dit diertje te verdwijnen

01:00
Het is droog in Nederland: rivieren staan op historisch laag peil, beken drogen op en waterdieren komen in de problemen.

De aanhoudende droogte zorgt voor steeds meer problemen voor de landbouw en de natuur, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Verschillende natuurgebieden staan onder toenemende druk. 

De lage grondwaterstanden zijn aanleiding voor waterschap Vechtstromen om in Twente en delen van Salland een verbod op het onttrekken van grondwater rond kwetsbare natuurgebieden. Verder neemt het aantal onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater toe. Dit heeft met name consequenties voor de landbouw.