Ga naar de inhoud
Daling zet door

Zomerse coronagolf is voorbij, besmettingen blijven afnemen

Steeds minder mensen gaan naar een GGD-teststraat. Beeld © ANP / Rob Engelaar

De zomerse opleving van het aantal coronabesmettingen is voorbij. Afgelopen week zijn er nog 271 mensen met coronaklachten op een verpleegafdeling of een intensive care opgenomen, het laagste aantal in tien weken tijd. Steeds minder mensen worden zo ziek door corona dat ze opgenomen moeten worden.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog dat 438 mensen vanwege coronaklachten waren opgenomen. Dit betekent dat het aantal nieuwe coronagerelateerde opnames met 38 procent is gedaald. De laatste keer dat de instroom zo sterk afnam, was in juli vorig jaar.

Vijf weken daling

Het aantal positieve tests daalt voor de vijfde week op rij. In de afgelopen week zijn 11.688 besmettingen vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds begin juni, tien weken geleden. Vergeleken met vorige week daalde het aantal nieuwe coronagevallen met 21 procent.

Amsterdam heeft de meeste bevestigde besmettingen, namelijk 92. Daarna volgen Rotterdam (77), Den Haag (70), Utrecht (30) en Almere (28). Gisteren meldde het RIVM minder dan duizend nieuwe gevallen. Voor het eerst sinds begin juni bleef het aantal positieve tests onder die grens.

Eén
Lees ook:
Eén op acht coronapatiënten houdt langdurige klachten

Steeds minder mensen gaan naar een GGD-teststraat om bevestiging van een zelftest te krijgen. De GGD'en voerden vorige week iets meer dan 14.000 tests uit, het laagste aantal sinds begin juni.

Nog 700 patiënten

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel iets minder dan 700 mensen die corona onder de leden hebben. Op de verpleegafdelingen en intensive cares zijn sinds vorige week dinsdag bijna honderd bedden vrijgekomen. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten lijkt de laatste dagen wel te stabiliseren op bijna 700.

Corona
Lees ook:
Corona was begin dit jaar nog altijd veelvoorkomende doodsoorzaak