Avondklokrellen Eindhoven

Vrouw die gewond raakte door waterkanon heeft nog steeds last: 'Getraumatiseerd'

16 augustus 2022 15:27 Aangepast: 16 augustus 2022 15:30
Beeld © RTL Nieuws

Het Openbaar Ministerie wil de agent vervolgen die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven begin vorig jaar een jonge vrouw van korte afstand omverblies met een waterkanon. De advocaat is teleurgesteld dat het OM de agent wil vervolgen voor eenvoudige mishandeling en niet voor doodslag of zware mishandeling, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Het slachtoffer liep door het waterkanon een schedelbreuk, een diepe wond in haar gezicht en een aantal flinke blauwe plekken op. "Dat heeft flinke impact op haar gehad", zegt haar advocaat Barbara van Straaten. De vrouw wil zelf niet reageren. Daarom doet haar advocaat dat namens haar. "Ze heeft nog altijd last van wat er toen is gebeurd, zowel fysiek als mentaal", zegt ze. 

Getraumatiseerd

Volgens de advocaat is de vrouw getraumatiseerd geraakt door de gebeurtenis en kan ze het ook nog niet aan om weer opnieuw de beelden te zien van haarzelf en haar bebloede gezicht.

Op deze beelden is het incident te zien:

De vrouw ontkent dat ze destijds zelf aan het demonstreren of relschoppen was. "Ze fietste langs en wist niet dat er een demonstratie gaande was. Ze keek toe en stond filmpjes te maken. Op het moment dat ze zich, op verzoek van politie, wilde verplaatsen, raakte het waterkanon haar." 

Zij wil graag gerechtigheid, zegt haar advocaat. En een schadevergoeding voor alle leed en pijn. Daarom besloot ze aangifte te doen. De Rijksrecherche concludeerde na onderzoek dat het optreden van de agente die het waterkanon bestuurde niet proportioneel was. 

Artikel 12-procedure

Het komt niet vaak voor dat agenten worden vervolgd voor het toepassen van geweld. Het feit dat het Openbaar Ministerie dat in deze zaak wel heeft besloten, voelt voor het slachtoffer en haar advocaat als een kleine overwinning.

Toch steekt het hen dat de betreffende agent enkel 'eenvoudige mishandeling' ten laste wordt gelegd. "In onze ogen is er sprake van poging tot doodslag of zware mishandeling. Daarvoor is langdurig letsel nodig. Wij menen dat dat er ook is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiebond 'geïrriteerd' over vervolging agente van waterkanon

Om die reden zijn de vrouw en haar advocaat een zogenoemde artikel 12-procedure gestart. Daarin vragen ze aan het Gerechtshof om de verdachte een zwaardere verdenking op te leggen. De geplande zitting van volgende week is daarom uitgesteld. 

Politiebond geïrriteerd

Politiebond ACP is het daarentegen juist niet eens met de vervolging. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. "Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden."

"Agenten moesten in een split second hele moeilijke keuzes maken om de orde te handhaven. Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt." Vervolging is volgens Groeneweg niet de juiste oplossing. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore