Vijf kanshebbers

Wie wordt dit jaar Liegebeest? Dit zijn de nominaties van Wakker Dier

16 augustus 2022 11:49 Aangepast: 16 augustus 2022 17:44
Een tilapiakwekerij in Den Haag. Beeld ter illustratie. Beeld © Joost Bataille

Net als vorig jaar zijn er vijf kandidaten voor de titel Liegebeest van het jaar. Dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier laat weten dat het met de verkiezing 'jokkende en misleidende uitspraken' wil aanpakken. Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op hun 'favoriet'.

Genomineerd zijn de commercial 'Boeren houden van koeien', de 'eerlijke ingrediënten' van Van Dobben, de 'vrije' kalfjes van PLUS, de 'natuurlijk' gekweekte tilapia van JUMBO en 'optimaal welzijn' in de geitensector.

"Mooie praatjes houden consumenten voor de gek en verstoren de markt voor écht diervriendelijkere producten", zegt Wakker Dier.

Dit zijn de vijf genomineerden

In een commercial van de jonge boerenvereniging van Nederland wordt volgens Wakker Dier een veel te rooskleurig beeld geschetst van het houden van koeien. "Een kwart van de koeien komt nooit buiten en veel koeien zijn ziek."

Wakker Dier vindt dat Van Dobben op verpakkingen onterecht melding maakt van 'eerlijke ingrediënten'. "Opvallende woordkeuze voor vlees van kalfjes die zonder moeder, op een rooster, zo snel mogelijk worden vetgemest."

Verder stelt de dierenwelzijnsorganisatie dat PLUS niet trots hoeft te zijn op Boerentrots-kalfsvlees dat de supermarktketen aanbiedt. "De enige keer dat de kalfjes buiten komen is op weg naar de slacht."

Wakker Dier is ook kritisch op Jumbo omdat de supermarkt volgens de organisatie stelt dat de tilapia wordt gekweekt in een omgeving waar 'zoveel mogelijk natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd'. Volgens Wakker Dier wordt de tilapia in feite gekweekt met een hoge dichtheid in een vervuild meer.

De dierenwelzijnsorganisatie is ook kritisch over een campagne van de geitensector waarin wordt gerept over ‘optimaal welzijn’ van de Nederlandse geiten. "Opvallend, want er is veel mis in de sector. Veel babygeitjes overlijden binnen twee weken, onder andere door slechte zorg. Hun moeders komen nooit buiten en mogen nooit klimmen, een basisbehoefte voor een geit", stelt Wakker Dier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Keurslager 'grootste Liegebeest' van het jaar, zegt Wakker Dier

In 2021 werd de Keurslager uitgeroepen tot grootste Liegebeest en in 2020 ging de titel naar ‘plofkipgigant’ Kloeke Kip.

De winnaar van de verkiezing wordt op 6 september bekendgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Kloeke Kip is met 'eerlijke kip' Liegebeest van het jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore