Ga naar de inhoud
Snelheden tot 45 km/u

Veilig Verkeer Nederland wil verbod op opvoeren elektrische fiets

Beeld © Huisman Media

Het opvoeren van elektrische fietsen en de verkoop van opvoersetjes moet verboden worden. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Opgevoerde e-bikes kunnen snelheden halen van zeker 45 kilometer per uur.

Dat levert op de toch al drukke fietspaden in grote steden levensgevaarlijke situaties op, aldus een woordvoerder van VVN na berichtgeving van De Telegraaf.

Bright toonde oktober vorig jaar aan dat het opvoeren van een elektrische fiets vaak een fluitje van cent is:

E-bike opvoeren is erg makkelijk: hoe riskant is het?

08:52
Hoe is dat mogelijk? En wat zijn de risico's van zo'n opgevoerde elektrische fiets?

Op fietspaden geldt een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, zegt VVN. Vooral jongeren zouden de grenzen van hun e-bikes willen verkennen door ze harder te laten gaan met opvoerpakketjes. Die zijn online en bij sommige  rijwielhandelaren te koop.

"Ouders moeten dat goed in de gaten houden. Maar ook fabrikanten zouden bijvoorbeeld kunnen nadenken over het technisch onmogelijk maken van het opvoeren van elektrische fietsen." Volgens VVN houden gerenommeerde fietsenmakers zich wel aan de afspraken. Die stellen de maximumsnelheden desgewenst alleen naar beneden bij, niet naar boven. "Maar er zitten natuurlijk altijd beunhazen tussen die daar wel mee willen helpen."

'Markt
Lees ook:
'Markt voor tweedehands e-bikes wordt enorm, net als bij auto's'

Sinds enkele jaren worden de ongevallen met e-bikes geregistreerd, maar over ongelukken met opgevoerde e-bikes zijn geen cijfers bekend. Wel merkt VVN dat het aantal (zwaar)gewonden en doden bij ongelukken met e-bikes geleidelijk toeneemt. In 2020 zaten 65 van de 203 doden bij fietsongevallen op een e-bike, het jaar daarop waren dat er 80 van de 207.

Rollerbank

In juli nam de Tweede Kamer een motie van het CDA aan voor een verbod op het opvoeren van elektrische fietsen en betere handhaving op de maximale snelheid van 25 kilometer per uur voor e-bikes. Of er in de toekomst een rollerbank voor elektrische fietsen komt, is nog niet duidelijk. "Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is nog met het ministerie van Justitie en Veiligheid in gesprek over de handhaving, en er loopt nog een onderzoek." De resultaten daarvan worden in het najaar verwacht.

In deze video vertelt David Lemereis van Bright waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets:

Elektrische fiets kopen? Hier moet je op letten

14:51
Van het soort remmen tot de sensoren. En wil je een ketting of een tandriem? Er is veel om uit te kiezen als je een e-bike wilt kopen.