Ga naar de inhoud
Nog even hittegolf

Houd vol, de verkoeling komt er nu echt aan

Beeld © ANP

De échte hitte is er al uit, maar nog altijd duurt de hittegolf in Nederland voort. Vandaag is nog een échte zomerse dag, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Maar de buien komen eraan.

Die buien waren al wel even in het land, maar niet iedereen heeft ervan kunnen genieten. "Gistermorgen waren er een paar in het westen en noorden van het land, en overdag en 's nachts ook weer in de noordelijke provincies." Dat gaat straks veranderen.

Wanneer stopt de hittegolf?

Maar eerst is er nog de zon. De 30 graden wordt vandaag nog wel gehaald, maar niet overal. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kan de temperatuur nog tropisch worden. Op andere plekken wordt het iets koeler, maar de 25 graden die ervoor nodig zijn om de hittegolf nog een dag langer te laten duren, worden wel gehaald.

Rivieren
Lees ook:
Rivieren leggen hongerstenen en oeroude bossen bloot door droogte

Na vandaag komen de buien. "En die kunnen flink zijn", weet De Jong. "Lokaal kan er zomaar ineens 20 millimeter regen vallen." Omdat die buien morgen ook in de middag vallen - op het warmste moment van de dag - is het goed mogelijk dat daar de hittegolf tot een eind komt. 

'Dansen in de regen'

Een voordeel: velen zullen een beetje water zien vallen. "In series komen ze vanuit het westen over het land", zegt De Jong. En er zit een boel water in de wolken. "Het wordt echt dansen in de regen."

Zo warm is het nu bij jou:

Maar als het morgen tóch 25 graden in De Bilt wordt, dan duurt de hittegolf hoogstwaarschijnlijk tot vrijdag, want ook donderdag krijgen we een zomerse dag. "Op vrijdag zakt de temperatuur tot 22, 23 graden, en dat blijft het weekend ongeveer zo."

Geen 30 meer

Zijn we dan helemaal van de hitte af? Niet helemaal, maar de 30 graden is wel even uit zicht. "Na het weekend stijgt de temperatuur langzaam richting de 25, 26 graden."

Bekijk ook: Dit is waarom de een goed tegen de hitte kan en de ander niet

02:27
Kun jij een beetje tegen de hitte?