Ga naar de inhoud
Signaal richting Rusland

Tycho is op NAVO-missie in Roemenië: 'Als het erop aankomt, zijn wij er klaar voor'

Korporaal Tycho

De bijna duizend militairen die sinds deze zomer naar Roemenië zijn uitgezonden moeten een afschrikwekkend signaal afgeven aan Rusland. Onder hen zijn zo'n 200 Nederlanders. Korporaal Tycho is een van hen.

Het is voor het eerst sinds zijn loopbaan bij Defensie dat korporaal Tycho als militair wordt uitgezonden. Hij maakt sinds een jaar of vijf deel uit van de luchtmobiele brigade, te herkennen aan de rode baretten.

Normaal gesproken doet hij met zijn collega's vooral oefeningen in Duitsland. Vaak duren die twee weken. Nu zit Tycho voor de komende drie maanden in Roemenië. Waar precies mag hij niet zeggen. Dat moet geheim blijven.  

Verslaggever Jeroen Wetzels is er bij: 

Nederlandse militairen oefenen in Roemenië: 'Afschrikken Rusland'

03:09
Er zijn ongeveer 200 Nederlandse militairen naar Roemenië afgereisd voor een grote NAVO-oefening vlakbij de grens bij met Oekraïne. Ze werken hierbij samen met Franse militairen om te oefenen voor mogelijke agressie vanuit Rusland.

Eerlijk is eerlijk, zijn dagen zien er niet direct anders uit dan normaal. "Ook hier bestaat onze dag vooral uit het doen van oefeningen. Er worden verschillende scenario's bedacht. Bijvoorbeeld over wat de vijand zou kunnen gaan doen en daar moeten wij dan weer op reageren. Het zijn min of meer dezelfde oefeningen, alleen dan op een andere locatie."  

Afschrikwekkend effect

Die locatie is niet zonder reden gekozen. Vanwege de Russische inval in Oekraïne besloot de NAVO begin april om haar verdedigingsfunctie te versterken in het oosten van Europa. Enerzijds is het bedoeld als afschrikwekkend signaal richting Rusland. Aan de andere kant geeft het de aanwezigheid van de militairen ook een extra geruststelling voor de NAVO-bondgenoten die dichtbij het conflictgebied zitten. 

"Onze taak is er vooral op gericht om het gebied te verdedigen. Wij lokken niets uit, maar willen vooral paraat staan voor als het nodig is om in actie te komen", legt Tycho uit. "Je moet het eigenlijk zien als een soort waakvlammissie."

NAVO-top:
Uitbreiding NAVO
NAVO-top: een grotere en sterkere NAVO, 'precies wat Poetin niet wilde'

De lokale bevolking is volgens Tycho in elk geval ook wel blij met de aanwezigheid van de buitenlandse militairen. "Ze zwaaien altijd vrolijk naar ons als wij voorbij rijden en ik zie alleen maar lachende gezichten." 

Samenwerken met andere landen

Op hoger niveau is deze NAVO-missie ook bedoeld om als landen onderling te oefenen in het samenwerken. Hoe zouden ze elkaars wapentuig het beste in kunnen zetten en hoe kan men onderling het beste communiceren. Tycho en de andere Nederlandse militairen in Roemenië staan onder  leiding van Frankrijk. 

Tycho merkt daar zelf niet zo veel van. "Ik zit hier gewoon met mijn eigen compagnie en voer de oefeningen uit met collega's waar ik al twee jaar lang mee samen werk."

Niet voor niets

Vooralsnog gaat het 'gewoon' om oefeningen, maar wat als zijn inzet straks echt nodig is? Dat is een vraag waar Tycho niet dagelijks mee bezig is. "Natuurlijk zitten wij hier niet voor niets, maar het stelt me gerust dat we hier echt met een goede club mensen zitten." Nieuwe vriendschappen ontstaan en bestaande vriendschappen blijken in goud gegoten te zijn. "Als het erop aan komt, dan zijn wij er klaar voor." 

Voor de komende periode heeft Tycho zichzelf als doel gesteld om nog verder te groeien als medic. Dat is een militair die speciaal is opgeleid om trauma slachtoffers op locatie te behandelen. 

Thuisfront

Voor het thuisfront is het even wennen dat hij er drie maanden niet is. "Mijn vriendin en ik missen elkaar natuurlijk wel. Gelukkig snapt ze dat ik mijn werk ook echt heel leuk vind en dit een mooie uitdaging is."

Elke zondag bellen ze even met elkaar. Maar hoe leuk hij zijn werk ook vindt, stiekem kijkt Tycho er nu ook al naar uit om over een week of tien weer samen met haar op de bank naar een serie te kunnen kijken.