Tentjes uitgedeeld

Ook ouderen, vrouwen en kinderen slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

16 augustus 2022 08:45 Aangepast: 16 augustus 2022 08:49
Asielzoekers buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, afgelopen zondagavond. Beeld © ANP

Onder de 150 mensen die in de nacht van zondag op maandag noodgedwongen buiten sliepen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, zaten ook meerdere oudere, vrouwelijke en minderjarige asielzoekers. Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan NU.nl.

Voor deze groep asielzoekers hanteert het COA een 'voorrangssysteem', maar dat was zondag kennelijk ontoereikend.

Aanmeldcentrum overvol

Het is al maanden te vol in het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Van zaterdag op zondag brachten 200 tot 250 asielzoekers de nacht buiten de poorten door. Bekijk hier beelden van de situatie toen:

Afgelopen nacht zouden ongeveer 150 mensen buiten hebben geslapen. Om hen enige beschutting te bieden, deelde een groep ondernemers uit de provincie Groningen gisteravond tentjes uit bij het aanmeldcentrum. Initiatiefnemer Willem Straat legde uit daarmee een signaal te willen afgeven: "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken."

Het geld voor de tentjes werd sinds halverwege juli opgehaald via een crowdfundingsactie. "Daarmee hebben we 12.500 euro opgehaald en daarna is de crowdfunding gestopt. We hebben voldoende geld om nog een keer een uitdeelactie te organiseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buurtbewoners Ter Apel vertellen: zo is het leven rond een aanmeldcentrum

Het gaat om pop-uptentjes. "Die gooi je in de lucht en ze staan", legt Straat uit. "En je kunt ze weer opvouwen en meenemen als een soort handtas." De tentjes mogen de vluchtelingen houden. De initiatiefnemers hebben er wel een briefje bij gedaan met de vraag aan wie de tent niet meer nodig heeft, om hem door te geven aan een ander.

De problemen bij Ter Apel zijn het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Bij het aanmeldcentrum werden pop-uptentjes uitgedeeld. Bij het aanmeldcentrum werden pop-uptentjes uitgedeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore