'Ramp in slow motion'

Tien jaar na zwaarste aardbeving gaan Groningers opnieuw de straat op

16 augustus 2022 04:29 Aangepast: 16 augustus 2022 07:52
Vijf jaar geleden demonstreerden Groningers ook vanwege de gevolgen van de gaswinning. Beeld © ANP / Kees van de Veen

Het is vandaag tien jaar geleden dat Huizinge in de provincie Groningen getroffen werd door de zwaarste aardbeving in die provincie (3,6 op de schaal van Richter). Omdat de problemen door de gaswinning nog altijd 'onverminderd groot' zijn, gaan Groningers vandaag opnieuw de straat op.

De actiegroepen Het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging, die vandaag een protestwandeling organiseren, spreken van een 'ramp in slow motion'. Nederland werd tien jaar geleden weliswaar 'wakker geschud' door de aardbeving, maar nog altijd schiet het overheidsbeleid volgens de Groningers tekort.

De beving werd in een groot gebied gevoeld en zorgde voor veel schademeldingen. In de jaren daarna is er veel geprotesteerd tegen de gaswinning in het gebied.

Wandeltocht van 20 kilometer

Samen met initiatiefnemers Sandra Beckerman en Chris Garrit organiseren de actiegroepen als opening van een actiemaand een wandeling van Huizinge naar het centrum van Groningen. De tocht is zo'n 20 kilometer en eindigt rond 16.00 uur op de Grote Markt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbare verhoren van start over 'ontwrichting' Groningen

In Groningen komen geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gasboringen, zogenoemde geïnduceerde bevingen. In de provincie ligt het grootste gasveld van Nederland, waar geboord wordt voor aardgas.

In deze video zie je hoe aardbevingen ontstaan door gaswinning:

Vanwege de aardbevingen heeft het kabinet in 2018 beloofd de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Maar sinds de Russische inval in Oekraïne en de stijgende energieprijzen van de laatste maanden is de roep om weer meer gas uit Groningen te halen luider geworden.

De actiegroepen vinden dat onacceptabel en eisen dat de gaskraan zo snel mogelijk dichtgedraaid wordt. Ze willen een 'veilige en stressvrije leefomgeving' voor alle Groningers en ruimhartige compensatie voor de geleden schade.

'Laatste redmiddel'

Het kabinet wil dat de reguliere gasproductie in oktober stopt. Dan gaat het gasveld op de waakvlamstand en wordt er alleen nog een beperkte hoeveelheid gas opgepompt die nodig is om de installatie draaiende te houden. In geval van nood kan de gaswinning dan snel worden hervat, maar volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is dat echt een laatste redmiddel:

Tijdens de komende actiemaand worden meerdere bijeenkomsten georganiseerd met verschillende thema's, zoals afbouw gaswinning, schade en versterken, en jongeren en gezondheid. De maand wordt op 16 september afgesloten op de Vismarkt in Groningen met de presentatie van een eisenpakket aan de beleidsmakers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizelingwekkende winst voor Shell: 18 miljard dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore