Ga naar de inhoud
'Politie kop van Jut'

Politiebond 'geïrriteerd' over vervolging agente van waterkanon

Beeld © RTL Nieuws

Politiebond ACP is 'geïrriteerd' over de beslissing van het Openbaar Ministerie om de agente te vervolgen die tijdens de avondklokrellen in Eindhoven begin vorig jaar een vrouw omverblies met een waterkanon. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. "Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden."

Tegen Omroep Brabant zegt Groeneweg dat het bericht 'als donderslag bij heldere hemel' kwam. Vanmiddag maakte het OM bekend de agente te vervolgen, omdat haar optreden op 24 januari 2021 'buitenproportioneel' werd bevonden.

Schedelbreuk

Relschoppers zochten die dag de confrontatie met de politie. Ook werden winkels geplunderd. De vrouw filmde die dag het optreden van de politie, en werd toen geraakt door een straal van het waterkanon. Daarbij zou ze naar eigen zeggen een schedelbreuk hebben opgelopen. Ook moesten verwondingen in haar gezicht gehecht worden.

Beelden van het incident zie je hier:

Politie grijpt in bij illegale protesten Eindhoven en Amsterdam

01:25

De ACP-voorzitter protesteert niet tegen de conclusie dat het optreden van de agente niet in verhouding stond. "Waar mensen werken, worden nu eenmaal fouten gemaakt", geeft de voorzitter toe. Toch denkt hij niet dat vervolging de juiste oplossing is. "Dit is een totaal verkeerd signaal."

Desastreus voor beeldvorming

Zo zou het besluit desastreus zijn voor de beeldvorming rond de politie, zegt Groeneweg tegen de lokale omroep: "Agenten worden toch al steeds vaker de kop van Jut voor beleid vanuit de overheid. Of het nu gaat om coronabeperkingen, zoals bij de rellen in Eindhoven vorig jaar, of recent met het stikstofbeleid. Politiemensen gaan 's ochtends echt niet van huis om iemand te verwonden, in tegenstelling tot die mensen tegen wie ze moeten optreden, trouwens."

OM
Lees ook:
OM vervolgt agente voor incident met waterkanon rellen Eindhoven