Derde nacht op rij

COA verwacht dat 150 mensen bij Ter Apel buiten moeten slapen

15 augustus 2022 21:38 Aangepast: 15 augustus 2022 22:33
Beeld © ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat komende nacht vanwege de drukte ongeveer 150 mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Een COA-woordvoerster liet weten dat er luifels zijn die beschutting kunnen bieden tegen de regen en dat er niet direct noodweer wordt verwacht.

De woordvoerster zei dat het maandag aan het eind van de middag nog erg druk was bij het aanmeldcentrum en dat een aantal mensen naar de crisisnoodopvang in Stadskanaal is overgebracht.

Derde nacht op rij

In de nacht van zondag op maandag sliepen eveneens ongeveer 150 mensen buiten bij het aanmeldcentrum. Van zaterdag op zondag brachten 200 tot 250 asielzoekers ook al de nacht buiten de poorten door.

Zie ook: Uniek inkijkje in asielzoekerscentrum Ter Apel: 'Situatie onhoudbaar'

RTL Nieuws kreeg een uniek inkijkje bij het grootste azc van Nederland. Hoe gaat het eraan toe in Ter Apel? Verslaggever Ruben Leter neemt je mee.

Een groep ondernemers uit de provincie Groningen heeft zo'n tweehonderd tentjes uitgedeeld bij het aanmeldcentrum. Initiatiefnemer Willem Straat zegt een signaal te willen afgeven: "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken." Het geld voor de tentjes werd sinds halverwege juli opgehaald via een crowdfundingsactie.

Pop-uptentjes

Het gaat om pop-uptentjes. "Die gooi je in de lucht en ze staan", legt Straat uit. "En je kunt ze weer opvouwen en meenemen als een soort handtas." De tentjes mogen de vluchtelingen houden. De initiatiefnemers hebben er wel een briefje bij gedaan met de vraag aan wie de tent niet meer nodig heeft, om hem door te geven aan een ander.

Het is al maanden te vol bij het Groningse aanmeldcentrum, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Dat is het gevolg van de gestokte doorstroom van asielzoekers. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore