'Al omslag gemaakt'

Stikstofminister gaat kijken of bioboeren kunnen worden ontzien bij maatregelen

15 augustus 2022 19:09 Aangepast: 15 augustus 2022 19:43
Stikstofminister Van der Wal vanmiddag bij het provinciehuis in Den Bosch. Beeld © ANP

Stikstofminister Christianne van der Wal gaat onderzoeken of biologische boeren ontzien kunnen worden bij de aanpak van de stikstofcrisis. "Er zijn heel veel biologische boeren in Nederland die al jaren de omslag hebben gemaakt. Zij stoten daardoor veel minder stikstof uit", zegt ze.

Van der Wal deed de uitspraak na een overleg tussen natuurorganisaties en stikstofbemiddelaar Johan Remkes in het provinciehuis in Den Bosch. Zij vinden dat de regering de voorgenomen stikstofmaatregelen moeten invoeren zonder die af te zwakken.

Hank Bartelink van Stichting LandschappenNL is van mening dat boeren een omslag moeten maken. "De stikstofcrisis laat zien dat de landbouw al jaren op een dood spoor zit. De huidige landbouw is eindig en we moeten naar andere vormen kijken."

Baat bij goede natuur

Ook voor boeren is het van belang dat de natuur weer op orde komt, benadrukt hij. "We staan dus niet lijnrecht tegenover elkaar. De boeren hebben ook baat bij een goede natuur."

"Ga niet morrelen aan de stikstofdoelen", benadrukt Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten. Hij denkt dat het ook voor boeren fijn zou zijn als zij nu eindelijk weten waar ze aan toe zijn. "Dit beleid zorgt voor onzekerheid, bij boeren, en ook bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen. Bovendien kan de natuur het niet hebben. Ecosystemen staan op omvallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesprek met natuurorganisaties over stikstof was zinvol, zegt Remkes

Wams zegt dat hij bezorgd op weg ging naar het provinciehuis in Den Bosch. "De stikstofdoelen zijn al vastgesteld. Toch was het nodig om 'zonder taboes' dit gesprek te voeren met boeren, bemiddelaar Remkes en het kabinet. Dat maakte ons onrustig." Uiteindelijk zegt hij dat hij wel gerustgesteld uit het gesprek kwam.

Remkes noemde het gesprek na afloop 'een zinvolle exercitie'. Ook de meeste andere natuurorganisaties zijn tevreden. Mobilisation for the Environment (MOB) en Milieudefensie spreken van een goed gesprek. Kritische noten vielen over premier Mark Rutte, omdat hij niet aanwezig was. Bij een eerder gesprek met boeren was hij wel aanwezig geweest.

Moord en brand

Directeur van Greenpeace, Andy Palmen, zegt het gevoel van urgentie nog te missen bij bewindspersonen. "Er wordt maar gesproken over plannen maken en naar 2030 toewerken. De natuur staat in 2025 al op omvallen. Ecologen schreeuwen moord en brand, dan moet je nu ingrijpen en dat zie ik gewoon niet bij het kabinet."

De club waarschuwde voor juridische stappen als de stikstofdoelen worden afgezwakt. Dat is vooralsnog niet het geval. "We houden het hele dossier met juridische argusogen in de gaten."

Eerder spraken we met bioboer Tineke, die vreest door de stikstofmaatregelen haar boerderij kwijt te raken.

Al dertig jaar runt Tineke een biologisch-dynamische boerderij. Ondanks dat zij milieubewust boert, kan ook zij door het stikstofbesluit haar bedrijf kwijtraken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore