Ga naar de inhoud
Aangifte poging tot doodslag

OM vervolgt agente voor incident met waterkanon rellen Eindhoven

De politie in actie tijdens de avondklokrellen in Eindhoven, begin vorig jaar. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Het Openbaar Ministerie vervolgt een politieagente voor het verwonden van een vrouw tijdens de zogeheten coronarellen op 24 januari vorig jaar in Eindhoven. De agente spoot met een waterkanon een vrouw omver, die daardoor flink letsel opliep. Volgens het OM is het optreden van de agente 'niet proportioneel' geweest. Justitie beschuldigt de agente van mishandeling.

Bij de rellen in Eindhoven ging het er op de bewuste dag gewelddadig aan toe, onder meer op het 18 Septemberplein en bij het station Eindhoven Centraal. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, richtten vernielingen aan en plunderden winkels.

Politiebond
Lees ook:
Politiebond 'geïrriteerd' over vervolging agente van waterkanon

De betrokken vrouw was volgens het OM 'zonder aanwijsbare reden' op het 18 Septemberplein, samen met haar vriend. Vanaf het dak van een fietsenstalling filmde ze het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein op kwam, klom ze van het dak af. Daarna werden haar vriend en zij geraakt door een waterstraal. De vriend gooide daarop een kettingslot in de richting van de waterwerper, aldus het OM.

Klapte met hoofd tegen wand

Daarna spoot de de waterwerper de vrouw vanaf korte afstand omver. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van de stalling. Beelden van het incident gingen viraal op social media. In deze video zijn de beelden ook te zien:

Politie grijpt in bij illegale protesten Eindhoven en Amsterdam

01:25

De vrouw deed aangifte van poging tot doodslag. Ze liet aan het AD weten een schedelbreuk te hebben opgelopen en moest gehecht worden met 18 hechtingen.

Strookt niet met instructie

Uit het daaropvolgende onderzoek door de Rijksrecherche is volgens het OM gebleken dat het optreden van de politie niet strookt met de geldende instructie.

Een waterwerper is bedoeld om bij rellen samenscholende mensenmassa's te verstoren, niet om op individuen te richten. De betrokken agente wilde de man tegenhouden, maar daarvoor had een andere, minder ingrijpende manier gekozen kunnen worden, oordeelt het OM.

Politiebond 'geïrriteerd'

Politiebond ACP is 'geïrriteerd' over de beslissing van het OM om de agente te vervolgen. Volgens voorzitter Wim Groeneweg wordt zo het beeld versterkt dat de politie geweld gebruikt zonder aanleiding. "Er gaat geen agent van huis met het idee iemand te verwonden."