Ga naar de inhoud
Van herfstbeest naar zomergast

Veel spinnen in je tuin? Dat kan kloppen (en het is goed nieuws)

Een kruisspin. Beeld © Ronald Speijer

Veel planten hebben het lastig deze droge hete zomer, maar een andere categorie van de natuur spinde juist garen bij de warmte. De kans is groot dat je met je met zonnebrand ingesmeerde gezicht door een spinnenweb loopt. Het is augustus en herfstliefhebber de kruisspin is nu al overal te zien.

"Het is mij ook opgevallen", zegt spinnenexpert Peter van Helsdingen. "Er zijn heel veel kruisspinnen en ook al allemaal volwassen, vorige maand al. Dat is echt veel te vroeg, want het is eigenlijk een herfstbeest."

Normaal gesproken is het achtpotige bruine beestje vooral te zien in de tweede helft van september, legt Van Helsingen uit. "Dan zijn ze volwassen en vallen ze meer op, omdat ze dan grotere webben maken."

Het
Lees ook:
Het wordt een zomer vol wespen, en dat is best goed nieuws

De normale levenscyclus van de kruisspin verloopt ongeveer zo: "Het vrouwtje legt in de herfst eieren. In het voorjaar komen de eieren uit, je ziet dan van die kluwen kleine gele spinnetjes. In de loop van de zomer worden ze groter, en in de tweede helft van september zijn ze volwassen."

Warmer weer, meer lekkere hapjes

Maar nu liggen de kruisspinnen opeens naast jouw zonnebedje warmpjes in hun web. En die hogere temperaturen, dat is het hem ook precies. Er is nog geen officieel onderzoek dat het voor dit jaar bevestigt, maar logisch is het wel, denkt Van Helsdingen.

"Temperatuur en aanbod van voedsel zijn belangrijke regelfactoren bij het proces van hun groei", zegt de deskundige.

Hittegolf
Lees ook:
Hittegolf houdt aan met warmste 14 augustus ooit, benauwdheid neemt toe

Een theorie die spinnenkenner Sjef van Overdijk van Spinnetjes.com ook aannemelijk vindt. "In een warme en droge periode zijn er met name veel vliegen en bijen actief. Dat is allemaal voedsel voor de kruisspin."

Door de warmte ontwikkelen maden in bijvoorbeeld onze kliko's zich sneller tot vliegen, legt hij uit. "En hoe meer een spin eet, hoe sneller hij groot en volwassen wordt. Dat is heel goed nieuws. Spinnen zijn een mooie indicator dat het goed gaat met de natuur."

Een andere factor die ervoor kan hebben gezorgd dat onze geleedpotige vrienden de kop op steken: door de warmte komen de eieren eerder uit. 

Groot, groter, grootst

Vooral stedelingen zullen volgens Van Overdijk nu grote kruisspinnen zien, want in stedelijke regio's is het warmer. "Daar heb je meer tegels die warmte vasthouden." Spinachtige inwoners van Rotterdam hebben net wat meer 'vet op de botten' dan hun familie in Grolloo.

Wetenschappers
Lees ook:
Wetenschappers VS veranderen dode spinnen in 'robots'

'Meer dingen idioot vroeg'

Van Helsdingen wijst er tot slot op dat door het warmere klimaat sowieso allerlei dingen in de natuur aan het verschuiven zijn. "Als ik naar mijn tuin kijk zie ik een heleboel dingen die idioot vroeg zijn. Alle lijsterbessen zitten al vol bessen bijvoorbeeld. Dat is iets dat normaal in september of oktober gebeurt."

Voor de spinnenonderzoekers is het vooral interessant om te zien of de kruisspinnen aan het einde van het jaar ook eerder gaan paren. Pas dan kunnen er echt voorzichtig conclusies worden getrokken en weten we of de kruisspin een vaste zomergast wordt. 

En voor de mensen die niet zo van spinnen houden een kleine opsteker: als de spinnen eerder volwassen zijn, gaan ze ook eerder weer dood.

Bekijk ook: Deze enge therapie helpt je van je wespenfobie af

01:52