Nieuwe video-oproep

Agractie vraagt boerenprotest vol te houden: 'Standstills op drukke plekken'

15 augustus 2022 12:03 Aangepast: 15 augustus 2022 12:50
Boerenprotest twee weken geleden in Maastricht. Beeld © ANP

De boerenprotestgroep Agractie wil dat de acties tegen het stikstofbeleid van het kabinet niet stoppen en roept op 'vol te houden'. Melkveehouder Erik Luiten, één van de kopstukken van de beweging, roept zijn achterban op tot blokkades op drukke plekken.

Vandaag, op de dag dat stikstofbemiddelaar Johan Remkes weer verder gaat met zijn gesprekken, zette Agractie een nieuwe videoboodschap online. Luiten zegt daarin: "We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect."

Volgens Luiten moet gedacht worden aan bijvoorbeeld 'standstills'. "Op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Farmers Defence Force schort harde acties op 'uit blijk van goede wil'

Agractie wil, net als andere boerenorganisaties, dat het stikstofbeleid van het kabinet van tafel gaat. Het kabinet wil de landbouw dwingen om de uitstoot van stikstof tot 2030 te halveren. Dit zou kunnen betekenen dat de veestapel flink kleiner moet worden. "Zolang het fundament onder dit beleid overeind blijft staan, moeten we hier de aandacht op blijven vestigen. Mensen, de strijd is nog niet gewonnen. Hou vol, geef niet op."

Bij eerdere protestacties hebben boeren onder meer snelwegen en distributiecentra van supermarkten geblokkeerd.

Remkes blijft praten

Remkes praat vandaag met natuur- en milieuorganisaties. Die willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren. 

Greenpeace, Milieudefensie, Landschappen NL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Werkgroep Behoud de Peel, en de Federatie Particulier Grondbezit zijn bij het gesprek aanwezig. Ook Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollebroek schuift aan. Hij vecht regelmatig vergunningen aan voor evenementen of bedrijven die in zijn ogen vervuilend zijn, zoals de Grand Prix op Zandvoort.

Greenpeace: niet onderhandelen

Greenpeace is bereid om met het kabinet en bemiddelaar Johan Remkes mee te denken over manieren om de uitstoot van stikstof te verminderen. "Maar we gaan niet onderhandelen. We hebben 1,5 jaar geleden het kabinet gesommeerd vaart te maken. We hebben het er al zestig jaar over", zegt directeur Andy Palmen van de milieuorganisatie.

Remkes praatte ruim een week geleden met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland. Die zat daar ook namens Farmers Defence Force en Agractie. Later deze week praat Remkes met bedrijven, banken en brancheverenigingen. Volgende week heeft hij overleg met gemeenten, provincies en waterschappen, en later ontmoet hij de landbouworganisaties weer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore