Ga naar de inhoud
Code geel

Hittegolf nog niet voorbij, maar verkoeling komt eraan

Mensen zoeken verkoeling aan de kust van Vlissingen. Beeld © ANP

De hittegolf in Nederland houdt nog eventjes aan, morgen beleven we al weer de achtste dag op rij. Maar in de loop van de week komt langzaam maar zeker verkoeling.

Vanavond is het zwoel en maakt vooral het noorden kans op een regen- of onweersbui. Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het vrijwel overal droog. Met een minimumtemperatuur die niet lager uitkomt dan 17 graden blijft het aan de zwoele kant. 

Maar de ergste plaknachten hebben we achter de rug, vertelt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar. "De algemene trend is dat het 's nachts wat minder warm wordt. Dus je kunt wel goed luchten. Maar het zou kunnen dat in de grote steden, met name in de Randstad, het in de nacht boven de 20 graden blijft."

Code geel in Limburg en Noord-Brabant 

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die vanmiddag in het zuiden van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant en Limburg geldt van 12.00 uur tot 18.00 uur code geel. Er is kans op enkele onweersbuien, lokaal met hagel en windstoten tot 60 kilometer per uur. In de loop van de avond lossen de buien weer op. 

Benauwd

Morgen is er geregeld zon, blijft het droog en wordt het opnieuw benauwd met in de middag een maximumtemperatuur tussen 25 graden langs de kust en 30 graden in het oosten en zuidoosten. "Er hangt deze dagen meer vocht in de lucht en dan voelt het benauwd aan. Wel ligt de temperatuur wat lager dan de afgelopen dagen", zegt Erasmus.

Aan het eind van de middag en in de avond komt er vanuit het zuiden regen en onweer over. Woensdag overdag krijgen we in het hele land te maken met regen- en onweersbuien. "Tijdens deze buien kan behoorlijk wat regen vallen, lokaal zelfs 15 tot 20 millimeter", zegt Erasmus. Het is dan ook minder warm: maximaal 24 graden.

Droog,
Lees ook:
Droog, droger, droogst: foto's van een waterloos Europa (ook vanuit de ruimte)

Maar donderdag komt er weer een graadje bij. "Het wordt weer zomers warm en er vallen nog enkele buien met kans op onweer, maar minder dan op woensdag."

Vanaf vrijdag begint de verkoeling pas echt. De temperatuur doet dan een stapje terug, ook in het weekend. Het wordt 's middags 20 tot 24 graden.

Bekijk ook: Haags waterbedrijf niet blij met openen brandkranen

00:58
"Zonde van het water."