Na de boeren

Natuur- en milieuorganisaties vandaag om tafel met 'stikstofbemiddelaar' Remkes

15 augustus 2022 06:16 Aangepast: 15 augustus 2022 06:42
Johan Remkes, ter illustratie. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Natuur- en milieuorganisaties gaan vandaag om de tafel met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid. De clubs willen tegen Remkes zeggen dat het kabinet niets moet veranderen aan de plannen om de uitstoot van stikstof voor 2030 te halveren.

Namens het kabinet schuiven waarschijnlijk stikstofminister Christianne van der Wal en klimaatminister Rob Jetten aan.

Vorige week sprak Johan Remkes met de boeren, die daarna lieten weten geen ruimte te zien om met hem door te praten. Het gesprek met de milieuclubs werd al gauw daarna aangekondigd

Greenpeace overweegt stap naar rechter

Greenpeace, Milieudefensie, Landschappen NL, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Werkgroep Behoud de Peel, en de Federatie Particulier Grondbezit zijn vandaag bij het gesprek aanwezig. Ook Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollebroek schuift aan. Hij vecht regelmatig vergunningen aan voor evenementen of bedrijven die in zijn ogen vervuilend zijn, zoals de Grand Prix op Zandvoort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na gesprek met boeren praat Remkes binnenkort met milieuclubs

Greenpeace dreigt naar de rechter te stappen als het kabinet de stikstofdoelstellingen wil afzwakken, bijvoorbeeld door de boeren langer de tijd te geven om hun uitstoot te beperken.

Urgenda en Wakker Dier niet uitgenodigd

Klimaatgroep Urgenda, die met succes het klimaatbeleid van de overheid aanvocht bij de rechter, is niet uitgenodigd. Dat geldt ook voor Wakker Dier, dat regelmatig overhoop ligt met veehouders. Natuur en Milieu is wel uitgenodigd, maar kan er niet bij zijn.

Remkes praatte ruim een week geleden met landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland. Die zat daar ook namens Farmers Defence Force en Agractie. Later deze week praat Remkes met bedrijven, banken en brancheverenigingen over het stikstofbeleid. Volgende week heeft hij overleg met gemeenten, provincies en waterschappen, en later ontmoet hij de landbouworganisaties weer.

Bekijk ook: Remkes ziet dat vertrouwenscrisis voor boeren diep zit

Johan Remkes noemde het stikstofoverleg tussen het kabinet en de boeren een goede start.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore