Ga naar de inhoud
Terugkerend probleem

Tunnels nog altijd veel dicht vanwege te hoge vrachtwagens

Een ongeval met een vrachtwagen in de Drechttunnel, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlandse tunnels moesten dit jaar al honderden keren worden afgesloten vanwege te hoge vrachtwagens. Dat kan veel schade veroorzaken en wordt daarom zwaar beboet. De Drechttunnel, onderdeel van de A16 tussen Zwijndrecht en Dordrecht, moest het vaakst dicht.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat over de eerste zes maanden van dit jaar waar De Telegraaf vandaag over schrijft. Tot begin vorige maand moest de Drechttunnel 1185 keer worden afgesloten. Dat is vaker dan in 2021, toen de tunnel in dezelfde periode 797 keer dicht moest.

Te hoog beladen

"De stremmingen voor de tunnels worden voornamelijk veroorzaakt door vrachtwagens of trucks die te hoog beladen zijn. Vier meter laadhoogte is de wettelijke norm, die in heel Europa geldt", legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit aan De Telegraaf.

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Ook de Velsertunnel (690 keer), Coentunnel (657 keer) en Noordtunnel (495 keer) moesten vaak dicht. In al deze gevallen was het aantal sluitingen wel minder dan in 2021.

Veel schade

Rijkswaterstaat gebruikt hoogtedetectoren die enkele honderden meters voor de tunnel meten hoe hoog vrachtwagens zijn. Als een te hoge vrachtwagen probeert door te rijden, sluit Rijkswaterstaat de tunnel af. Dat is nodig omdat een te hoge vrachtwagen in een tunnel veel schade kan veroorzaken. 

De ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland zegt dat het niet in alle gevallen de fout van de chauffeur is. Ook zou de software in de hoogtedetectoren verkeerd zijn afgesteld, waardoor ook vrachtwagens die niet te hoog zijn toch worden gedetecteerd en zo het verkeer ontregelen.   

Met
Lees ook:
Met de vrachtwagen klem onder een viaduct: 'Meten is weten'