Gevaar voor mensen

Afmaken walrus Freya 'onbegrijpelijk', zegt SOS Dolfijn

14 augustus 2022 19:21 Aangepast: 15 augustus 2022 09:50

Het afmaken van de rondzwervende walrus Freya in Noorwegen leidt tot veel boosheid, ook bij de Nederlandse stichting SOS Dolfijn. "Ik kan niet begrijpen dat er geen andere oplossing was."

Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken, zo werd vandaag bekend. Het dier werd veel bezocht door nieuwsgierige mensen, en dat leverde een gevaar voor omstanders op. De Noorse overheid zei niet anders te kunnen:

 Freya zwom vorig jaar een tijdje rond voor de Nederlandse kust, en lag toen op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse.

Dat er geen andere opties waren, begrijpen ze niet bij SOS Dolfijn. "Toen het dier in ons land was, hebben wij ook gekeken wat er mogelijk was. In Nederland is er voor gekozen om het gebied af te zetten", vertelt Annemarie van den Berg van de stichting aan RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

Toen ze in ons land was, werd het gebied afgezet. Veel organisaties en vrijwilligers zetten zich in om te helpen, zegt Van den Berg.

Afzetten of zwemverbod

De Noren hebben volgens haar gekozen voor 'de allerlaatste optie'. Het gebied afzetten, een zwemverbod voor mensen in de buurt of haar wegjagen, er was zo veel meer mogelijk geweest.

Van den Berg benadrukt dat het ingewikkeld is. Een walrus is een gevaarlijk dier, dat een paar honderd kilo weegt. "Als ze je 'knuffelt' en vervolgens onder water duwt, dan kun je verdrinken. Noorwegen heeft de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noorwegen waarschuwt: 'Laat walrus Freya met rust, anders mogelijk euthanasie' 

Eerder deze week werd gewaarschuwd dat mensen uit de buurt moesten blijven, omdat het anders te gevaarlijk werd. Als dat niet zou gebeuren, zeiden de Noren Freya af te moeten maken. "Daarna hebben ze heel snel voor die optie gekozen. Binnen 24 uur was het dier afgemaakt."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore