Ga naar de inhoud
Tweede in week

Opnieuw vliegtuigpassagier opgepakt om delen van crashfoto

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / John van der Tol

Op luchthaven Schiphol is gisteravond iemand opgepakt die via de app AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig verspreidde. Hij stuurde de afbeelding naar mensen die op het punt stonden aan boord te gaan van een vliegtuig naar Dubai, meldt de Koninklijke Marechaussee. Die doet, met het Openbaar Ministerie, onderzoek vanwege mogelijke bedreiging.

Het is de tweede keer in een week dat iemand om deze reden is aangehouden. Afgelopen woensdag werd op het vliegveld in Rotterdam een 18-jarige jongen opgepakt die via AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig had gedeeld met telefoons in zijn nabijheid.

De jongen stond toen zelf op het punt op vakantie te gaan naar Kroatië. Meerdere passagiers, onder wie enkele kinderen, ontvingen zijn bericht. Ook de piloot van het toestel opende het bericht. Die schakelde de marechaussee in, die de jongen uit het vliegtuig haalde.

Tijdens het verhoor zei de jongen dat het om een grap ging. Luchtvaartmaatschappij Transavia maakte later bekend dat de 'grapjas' de komende vijf jaar niet welkom is op vluchten van de maatschappij.

AirDrop is een app waarmee mensen via een smartphone van Apple berichten kunnen sturen naar andere iPhones die zich in de buurt bevinden.

Foto
Lees ook:
Foto vliegtuigcrash gedeeld met piloot: jongen op zwarte lijst