Ga naar de inhoud
Stenen naar ME

Burgemeester Utrecht over wangedrag na voetbalwedstrijd: 'Dit geweld moet stoppen'

Fans van FC Utrecht tijdens de wedstrijd. Beeld © ANP

Sharon Dijksma, de burgemeester van Utrecht, heeft geen goed woord over voor wat er gisteren na de wedstrijd bij het stadion van FC Utrecht gebeurde. Door rellen moest de ME ingezet worden, een beveiliger werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. "Dit moet stoppen."

Dat schrijft Dijksma deze ochtend op haar Twitterkanaal. "We zullen er alles aan doen de daders op te sporen en te bestraffen", vult ze aan. Inmiddels is er één persoon aangehouden. Een 27-jarige inwoner van Utrecht is opgepakt voor vermoedelijke betrokkenheid bij de geweldpleging. 

 

FC Utrecht speelde gisteren haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen in stadion Galgenwaard tegen SC Cambuur. De wedstrijd eindigde in een 0-0 gelijke stand waarna er buiten het stadion rellen uitbraken. 

ME bekogeld met stenen

Hierbij werd de Mobiele Eenheid ingezet om een confrontatie tussen supporters te voorkomen. De ME werd hierbij bekogeld door onder meer stenen. Daarnaast werd veiligheidspersoneel van FC Utrecht 'in onveiligheid gebracht'. Een beveiliger raakte dusdanig gewond dat die moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

FC Utrecht spreekt er, net als Dijksma, schande van. In een statement dat vanochtend online is gezet, schrijft de club 'vol afschuw kennis te hebben genomen van het wangedrag van een aantal aanhangers van de club'. 

'Echt schandalig'

"Een absolute schande, het gedrag van een aantal mensen na afloop van de wedstrijd", zegt Algemeen Directeur Thijs van Es in het bericht op de website van de club. "Ik noem het bewust geen supporters, want dit heeft in niets met support of onze club te maken. Veiligheidspersoneel en ME in onveiligheid brengen, terwijl zij er juist zijn om veiligheid voor eenieder in het stadion te waarborgen is echt schandalig."

Na
Lees ook:
Na jaar vol rellen verwacht het voetbal minder incidenten - en dat zonder maatregelen

Van Es zegt dat deze eerste thuiswedstrijd van het seizoen zou moeten voelen als thuiskomen. "Het voelt nu als een valse start en dan druk ik me nog mild uit. We zijn geschokt en gaan samen optrekken met het Openbaar Ministerie om deze relschoppers, goed te zien op de beelden, hard te straffen."

Beeldmateriaal naar OM

De club laat weten al het beschikbare beeldmateriaal over te dragen aan het OM. De politie liet gisteren al weten een onderzoek te zijn gestart en dat aanhoudingen niet worden uitgesloten.