Meer bewolking

Hittegolf houdt aan met warmste 14 augustus ooit, benauwdheid neemt toe

14 augustus 2022 12:42 Aangepast: 14 augustus 2022 13:46
Parasols en zonneschermen in een woonwijk in Zaandam. Beeld © ANP

Opnieuw een hete dag vandaag, met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. Het grote verschil is dat de lucht wat vochtiger is. "Door dat klamme weer kan het voor sommige mensen nog warmer en onaangenamer aanvoelen dan gister", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Geen strakblauwe dag vandaag, maar zowaar wat wolkjes aan de lucht. De bewolking neemt in de loop van vandaag toe. Gisteren, de dag dat de landelijke hittegolf een feit was, was het 32 graden in De Bilt en in het zuiden 33. Vandaag zijn de temperaturen vergelijkbaar, met 30 in het noorden en plaatselijk in het zuiden 33. Het is daarmee wel nu al de warmste 14 augustus ooit. "We wisten wel dat dat record zou sneuvelen. Het record was voor vandaag 28,7 graden uit 1973. Een opvallend laag record als je kijkt naar de data eromheen. Deze heeft nu ook een dertiger op zijn naam." 

In het zuiden is de lucht wat droger dan in de rest van het land. "Daar is het het warmst, maar minder benauwd en daardoor misschien wel beter vol te houden", zegt meteoroloog Schambergen. In het noordoosten van het land kan er vannacht een enkele regen- of onweersbui vallen.

Zo warm is het op dit moment

Lokaal flinke plens water

Maandag overdag bepalen de zon en wolken het weerbeeld. Verspreid over de dag vallen er buien. Voor Schambergen is het vandaag nog niet 100 procent zeker waar de buien vallen, maar er zijn naar zijn verwachten 'genoeg plekken die het droog houden'. Morgenmiddag of morgenavond kunnen de buien flink zijn, met lokaal onweer en een flinke plens water.

De temperaturen komen iets lager uit dan vandaag, 30 in het oosten en noordoosten van het land. Met 28 graden gemiddeld in de rest van het land is het een paar graden koeler dan vandaag, maar ook vochtig, dus het kan benauwd aanvoelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporten in de hitte: hoe doe je dat het beste?

Einde aan de hittegolf

Dat betekent ook dat de hittegolf aanhoudt. Philippe Schambergen verwacht dat die donderdag zal eindigen, of anders iets later in de week. Dan duiken we onder de 25 graden en krijgen we iets gebruikelijker zomerweer met zo'n 23 graden. "Maar ik wil zeker niet zeggen dat het zomerweer ophoudt. We gaan absoluut geen frisse periode tegemoet."

Goed nieuws voor wie er naar uitkijkt: woensdag en donderdag staan in het teken van regen. Dan regent het op wat meer plekken. Al is het niet genoeg om de droogte op te lossen.

Bekijk ook: Adriaan dooft natuurbranden zonder water

De brandweer zet speciale teams in die natuurbranden zo snel mogelijk proberen te smoren. Zij werken niet met brandslangen, maar meer met hun handen. Ze zullen hard nodig zijn, want de verwachting is dat onbeheersbare natuurbranden vaker voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore