Ga naar de inhoud
472 plekken in Nederland

Verduurzaming onmogelijk op veel plekken door 'beschermd stadsgezicht'

Zonnepanelen aanleggen mag op veel plekken niet. Beeld © ANP

Ze willen wel, maar mogen niet. Op veel plekken wordt verduurzaming, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak, niet toegestaan. Er is dan sprake van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Dat is bijvoorbeeld zo in oude buurten met een bijzondere historische waarde. Inwoners daar willen graag verduurzamen -zonnepanelen, dubbelglas-, maar de gemeente geeft vaak geen toestemming.

Op
Lees ook:
Op deze manieren worden we gedwongen om te verduurzamen

Zo ook bij Marco Slingerland. Hij liet zonnepanelen aanleggen op het dak van zijn huis in Deventer. Maar al snel moesten ze weer weg: de gemeente had een fout gemaakt. Het huis is onderdeel van een beschermd stadsgezicht, de 'skyline van Deventer'.

De panelen moesten weer weg. Tot teleurstelling van Slingerland. "De mensen die langs mijn huis lopen, hebben er absoluut geen last van."

Duurzaamheidsprofessor Jan Rotmans noemt het 'onbegrijpelijk'. "We zitten middenin een energiecrisis. Dit is de manier om je energierekening te verlagen. Help mensen dan."

Gemeente bepaalt

Het is aan gemeenten om te bepalen wat wel en niet mag. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt bij in hoeveel plaatsen er beschermde stads- en dorpsgezichten zijn.

Op deze kaart zie je ze per gemeente:

 

De meeste van die 'gezichten' zijn te vinden in de gemeenten Súdwest-Fryslân (20), Den Haag (15) en Eemsdelta (13).

Meer mogelijkheden

Bij de Rijksdienst zien ze dat gemeenten meer hun best doen om het mogelijk te maken. "Ik denk dat tegenwoordig het gesprek gevoerd wordt en naar de mogelijkheden gekeken wordt, om het toch mogelijk te maken", zegt Ilse Koreman van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Het advies van Rotmans: pak het samen met je buren aan. "Er zijn voorbeelden van gemeenten die het dan toch toestaan." Slingerland probeert de gemeente Deventer over te halen om zijn zonnepanelen alsnog toe te staan.

Bekijk ook - Kijkje in duurzaam huis: 'We betalen 15 euro per maand'

01:40
Zonnepanelen, warmtepompen, driedubbel glas: stuk voor stuk maatregelen die huizen stukken duurzamer maken. Maar ja, wat kies je?
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update